Showcase Circulaire Economie – Demonstrator van rHPL panelen in interieurbouw

Status
Beëindigd
Startdatum
1 oktober 2017
Einddatum
15 juli 2018
Thema's
VH 5: De gebouwde omgeving: duurzaam en leefbaar

Doel van het project is het ontwikkelen van demonstrators van ‘recycled High Pressure Laminate’ (rHPL) panelen. De rHPL panelen bestaan uit hergebruikt thermoharde composieten, die samen met een polyurethaan bindmiddel tot vlakke platen geperst zijn. De platen kunnen middels enkele nabewerkingsstappen geschikt gemaakt worden als bouwmateriaal, bijvoorbeeld voor toepassing als panelen in de interieurbouw.
In de bouw is men al een tijd bezig met het recyclen of hergebruik van bouw- en sloopafval. Voor het deel wat bestaat uit thermoharde composiet, zoals dakkapellen, baden en douchebak-ken en goten, zijn nog geen oplossingen op de markt. In reeds eerder uitgevoerd onderzoek is aangetoond dat het mogelijk is om met verkleinde polyester delen plaatmateriaal te maken. In vergelijking met hout, heeft rHPL een aantal belangrijke voordelen. Het heeft betere mechanische eigenschappen en een veel betere vochtbestendigheid. rHPL is zwaarder dan hout, maar vanwege de betere mechanische eigenschappen kunnen dunnere platen toegepast worden.
Samen met een architect en de School of Build Environment van hogeschool Windesheim zullen in dit project een aantal demonstrators ontworpen worden. Hiermee beogen de projectpartners aan te tonen dat thermoharde composiet (specifieke afvalstroom uit de bouwsector) hergebruikt kan worden tot rHPL-panelen voor de interieurbouw. Dit past binnen het gedachten-goed van de circulaire economie.

Contactinformatie

Hogeschool Windesheim

Geert Heideman
Contactpersoon

J.M. Steenhuis-Schipper
Contactpersoon

Consortiumleden

  • Demacq Recycling International B.V.
  • Romar-Voss B.V.
  • VDL Wientjes Emmen B.V.