3DComp

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2014
Einddatum
31 augustus 2016
Thema's
Maakindustrie, Polymeren, Chemie en kunststoffen
Regeling
RAAK-mkb

3DComp
3D print technologie voor continu-vezelversterking in kunststof producten

Aanleiding
Nieuwe, geavanceerde technologieën wekken nieuwsgierigheid op, maar evenzoveel vragen over toepassingsmogelijkheden, kosten en milieueffecten. Dat geldt zeker voor continu-vezelversterkte thermoplastische composieten – materialen die in luchtvaart en auto-industrie gebruikt worden. Het project 3DComp heeft toepassingsvragen vanuit bedrijfsleven en onderwijs geïnventariseerd en wil op basis daarvan nieuwe, innovatieve kennis en producten ontwikkelen voor deze materialen, in combinatie met 3D-printtechnologie. Dat laatste is belangrijk om de kosten van lichtgewicht composiettechnologie beperkt te houden, zodat een brede industriële toepassing mogelijk wordt.

Doelstelling
Het huidige project is erop gericht om – op basis van vragen over toepassingen vanuit het bedrijfsleven – 3D-printtechnologieën te combineren met continu-vezelversterkte thermoplastische composietmaterialen, om zo innovatieve en concurrerende producten voor het bedrijfsleven te ontwikkelen. Daarvoor is het noodzakelijk om innovatieve kennis en technologie te ontwikkelen op het gebied van:
1. productontwerp met
2. verwerking van
3. kostenreductie van (toepassing van)
4. milieueffecten van (toepassing van)
continu-vezelversterkte thermoplastische composietmaterialen in combinatie met 3D-printtechnologie.

Beoogde resultaten
In het eerste deel van het project worden kennis en technologie ontwikkeld binnen de deelnemende kenniscentra en in directe samenwerking met de bedrijven. In het tweede deel wordt de verworven kennis gebruikt voor directe toepassing op concrete producten van de deelnemende bedrijven. Deze producten zijn representatief voor andere toepassingen in de vertegenwoordigde sectoren, vanwege de gebruikte productietechnieken en typische productiegroottes. Dat vergroot de toekomstige potentiële impact van de uitkomst van dit project.
3DComp is ingebed in een uitgebreid netwerk van kennisinstellingen en bedrijfsleven, zodat de opgedane kennis stevig wordt verankerd. De vraaggestuurde aanpak garandeert bovendien aansluiting bij de behoefte van het mkb.

Contactinformatie

Saxion

Rik Voerman
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Michiel Dumont
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Consortiumleden