Activeren met ICT

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2010
Einddatum
1 september 2012
Thema's
Onderwijs, ICT, Gedrag en Maatschappij

Aanleiding
In Nederland zijn er zowel beleidsprogramma’s als wetenschappelijke onderzoeken die wijzen richting de kansen die ICT heeft voor het sociale veld. Wat ontbreekt, is de ontwikkeling van methoden voor gerichte sociaal agogische inzet van ICT. Daarin is dit programma innovatief. Ook introduceert het een nieuw paradigma wanneer, in tegenstelling tot probleemgericht werken, het programma de ambities en drijfveren van individuen (bottom-up) zelf als uitgangspunt neemt. Het programma gaat uit van wat mensen wel kunnen en versterkt dat door het gebruik van ICT.

Doelstelling
Duurzaamheid is de aanleiding en het uitgangspunt van het programma ‘Activeren met ICT’. Het doel is activeringsmethoden zo te ontwikkelen dat ze op brede schaal kunnen worden overgedragen en worden toegepast. De deelnemende professionals willen de komende jaren zelf aan het werk gaan om in contacten, workshops, lokale en regionale netwerken deze manier van werken hoog op de agenda te krijgen. De directies hebben aangegeven dat zij met een verdergaande professionalisering van deze manier van werken kansen zien om ‘Activeren met ICT’ als belangrijk onderdeel van sociaal innovatiebeleid in de regio’s een rol te laten spelen. Omdat steeds meer mensen ICT gebruiken in hun dagelijkse leven en dit programma gebruik maakt van toepassingen die op brede schaal toegankelijk zijn, kan dit programma een grote maatschappelijke betekenis krijgen, zowel in Nederland als daarbuiten.

Beoogde resultaten
Rond het project ontstaan nieuwe kennisnetwerken: de verbindingen tussen de hogescholen op dit onderwerp en de verbinding tussen de hogescholen, de universiteiten en de kennisnetwerken. Wetenschappers krijgen toegang tot de laatste praktijkervaringen, terwijl de professionals in de wijk maximaal gebruik kunnen maken van de laatste stand van wetenschappelijke kennis. Verwey-Jonker Instituut en Kei Kenniscentrum kunnen de resultaten direct verspreiden en werken aan de betekenis voor vak en veld. Deze wijze van sociaal gebruik van ICT is voor alle partijen nieuw en maakt de samenwerking in de netwerken inspirerend voor iedereen.

Contactinformatie

De Haagse Hogeschool

Else Rose Kuiper
Contactpersoon

Bert Mulder
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 070-4457734