Adaptive Robotic Binpicking-Aerobic

Status
Beëindigd
Startdatum
1 februari 2015
Einddatum
31 januari 2018
Thema's
Maakindustrie
Regeling
RAAK-mkb

Adaptive Robotic Binpicking - AEROBIC
Reconfigurable Binpicking of High Mix Low Volume High Complexity (HMLVHC) Industrial Parts

Aanleiding
Industriële robotica wordt in de industrie momenteel vooral gebruikt in massaproductie. Hierover is wereldwijd veel bekend en er is veel ervaring beschikbaar. De Nederlandse hightech (mkb-)toeleveranciers hebben echter behoefte aan industriële robots die makkelijk en flexibel zijn in te zetten in high mix low volume high complexity (HMLVHC) productieprocessen (sterk wisselende seriegroottes van producten die soms slechts enkele uren, dagen of weken in beslag nemen). Op dit terrein is echter weinig kennis in de industrie beschikbaar en deze is vaak niet robuust genoeg voor reconfigureerbare HMLVHC-toepassingen. Daarnaast is de kennis niet geschikt om veilig en effectief te gebruiken in een door mensen bevolkte productieomgeving.

Doelstelling
Het RAAK-mkb-project Aerobic richt zich op reconfigureerbare HMLVHC binpicking van hightech metaal- en kunststofcomponenten. Binpicking omvat het gesorteerd en georiënteerd uit elkaar halen van componenten die ongesorteerd en niet-georiënteerd in variërende aantallen worden aangeleverd. Het is uiterst nauwkeurig, maar saai werk dat nu nog grotendeels door hoogopgeleide mensen moet gebeuren. Met gerobotiseerde HMLVHC-binpicking is dus een wereld te winnen, mits het robuust, nauwkeurig, snel, slim, energiezuinig en reconfigureerbaar gebeurt.
Het doel van het project is om een aantal oplossingen aan te reiken. Het project wil een brug slaan tussen beschikbare robotkennis uit onderzoek en de behoefte aan flexibilisering van productie in de industrie.

Beoogde resultaten
12 onderzoekers en zo’n 40 studenten zullen in stages en afstudeeronderzoeken werken aan vraagstukken op dit terrein uit het beroepenveld. Samen werken zij aan modulaire robotica voor o.a. grippers, handling en visionsystemen (2D en 3D) die voordelen bieden op het gebied van flexibiliteit, productiviteit voor het realiseren van korte levertijden tegen lage omstelkosten. De robots moeten flexibel kunnen inspelen op het hanteren van een grote diversiteit in productformaten (volume, vorm en massa), waarbij ook de locatie van producten sterk kan variëren (bijvoorbeeld producten die vele centimeters in locatie van elkaar verwijderd uit een krat gepakt moeten worden).
Het project beoogt daarnaast een verdere verankering van kennis en kunde in onderwijs en lectoraten en een vergroting van de kwaliteit van docenten en afstudeerders.

Contactinformatie

Fontys Hogescholen

Henk Kiela
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088-5076394

Johan Vlugter
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088-5075454

Netwerk- en projectleden