ADVICE

Status
Beëindigd
Startdatum
1 januari 2012
Einddatum
1 januari 2016
Thema's
Logistiek en Transport

ADVICE

Advanced Driver Vehicle Interface in een complexe omgeving

PRO-3-08

Aanleiding
In de afgelopen decennia heeft de aandacht voor veiligheid, milieu en files in het verkeer geleid tot vele innovaties in voertuigen en infrastructuur. Toch is wat betreft veiligheid maar liefst 80 procent van alle ongevallen het gevolg van menselijke fouten – met name gebrekkig inzicht en beoordelingsfouten. Veel technische innovaties zijn er dan ook op gericht om bestuurders beter te ondersteunen. Wonderlijk genoeg houdt geen van deze innovaties rekening met het type bestuurder en de toestand van de bestuurder.

Bestuurdersondersteuning wint ongetwijfeld aan effectiviteit als Driver State Estimation (DSE) wordt toegevoegd aan voertuig-, verkeers-, en weginformatie. In dit project staat de inschatting van de inspanning voor de bestuurder centraal.

Doelstelling
ADVICE onderzoekt of inspanningstaxatie een effectief meetinstrument is voor het vermogen van de bestuurder om de verkeerssituaties in te schatten en beslissingen te nemen. Daarmee kan de toegevoegde waarde van inspanningstaxatie voor bestuurdersondersteuning worden vastgesteld. Werkbelasting wordt gemeten aan de hand van (in)direct gedrag van de bestuurder; van stuurintensiteit en –frequentie, rem- en schakelbewegingen in relatie tot verkeerssituaties, tot fysiologische informatie en parameters voor de reactie van de bestuurder op verkeerssituaties.

Deze gegevens kunnen worden toegevoegd aan geografische kaarten om aan te geven waar grote inspanningen worden verwacht en waar zich potentieel gevaarlijke plekken in het wegennet bevinden.

Beoogde resultaten
Het project levert de volgende resultaten op:
• Een Driver Support System; een ‘Proof of Principle’ voor een gepersonaliseerde user interface, op basis van de gemeten inspanningen en vaardigheden van de bestuurder. Dit systeem wordt uitgebreid met geografische informatie over risico-locaties.
• Een Driver State Validator; een eerste generatie gestandaardiseerde onderzoeksmethode om Driver Support Systems te valideren in zowel ‘laboratoriumsettings’ als in veldonderzoek.
Bij het project zijn buitenlandse studenten en docenten betrokken uit verschillende richtingen en niveaus. De resultaten worden ingezet in het curriculum van bachelor- en masteropleidingen.
De consortiumpartners hebben nauwe banden met de automotive onderzoeksgemeenschap. Disseminatie van kennis vindt verder plaats via publicaties in vakbladen, wetenschappelijke magazines en op internationale conferenties.

Contactinformatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Arnhem)

Julika Verhoeven
Contactpersoon

Lejo Buning
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 026 3658279

Netwerk- en projectleden