AntiMicrobials

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2011
Einddatum
1 januari 2014
Thema's
Polymeren, Chemie en kunststoffen, Maakindustrie

Aanleiding
Naar verwachting groeit de wereldwijde markt voor functionele coatings. Een van de functionaliteiten betreft een antimicrobiële eigenschap. Op een workshop in 2010 over dit onderwerp bleek, dat de aanwezige mkb-bedrijven innovaties willen realiseren door het toevoegen van antimicrobiële eigenschappen aan hun producten of diensten. Tot nu toe is het hen echter nog niet gelukt de bestaande kennis toe te passen in hun producten of diensten. Dit is het gevolg van de complexiteit van het onderwerp, de ondoorzichtigheid van het wereldwijde aanbod aan coatings, onzekerheid over regelgeving, de huidige kosten van de coatings en het gebrek aan inzicht bij gebruikers.

Doelstelling
Doelstelling van dit project is om de obstakels weg te nemen die mkb-bedrijven ervaren bij het ontwikkelen van nieuwe antimicrobiële producten en diensten. Daarmee worden de bedrijven in staat te gesteld om zelf succesvolle nieuwe producten te ontwikkelen of hun bestaande producten te verbeteren.
Daarnaast heeft dit project als doel om het onderzoek binnen de faculteit en het lectoraat Life Sciences rond moleculaire diagnostiek (detectie van kleine moleculen of DNA ter ondersteuning van een gestelde diagnose) verder uit te breiden.

Resultaten
Dit project poogt antwoord te geven op de volgende vragen vanuit de mkb-bedrijven:
1. Wat zijn de laatste ontwikkelingen, wereldwijd, op het gebied van antimicrobiële coatings?
2. Welke specifieke materialen en coatings bieden kansen voor specifieke substraten en toepassingen van deelnemende bedrijven?
3. Hoe kan de werking van deze materialen en coatings aangetoond worden?
In het licht van de maatschappelijke discussie over bestrijding van bacteriën en het daarmee verbonden risico van antibioticaresistente bacteriën, zijn er aanvullende onderzoeksvragen geformuleerd over de toegevoegde waarde van (het gebruik van) antimicrobiële coating en de inzet en ontwikkeling van moderne diagnostische technieken.
De kennis die ontwikkeld is, wordt via een aantal workshops en rapporten gedeeld met de deelnemende bedrijven en potentiële nieuwe deelnemers. Ook wordt de kennis gebruikt om antwoord te geven op de specifieke vragen van de individuele bedrijven.

Contactinformatie

Zuyd Hogeschool

Ellen Bijlsma-Uitterhoeve
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 045 4006272

Gino van Strijdonck
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 045 4006800

Gino van Strijdonck
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.