AR-VIP lab

Status
Beëindigd
Startdatum
1 juni 2010
Einddatum
1 juni 2014
Thema's
Kunst, Cultuur en Creatieve Industrie, ICT

Aanleiding
De soort en het aantal mogelijkheden van nieuwe media groeit door de steeds toenemende kracht van computers, de grootte van geheugens, de gestaag groeiende bandbreedte en de mondiale verspreiding van digitale communicatiemiddelen. Wereldwijd ontwikkelen nieuwe visualisatie- en interactietechnieken zoals Augmented Reality (AR) en Radio Frequency Identification (RFID) zich in rap tempo en bieden als nieuw medium ongekende kansen voor kunst en ontwerp.
In twee voorgaande succesvolle RAAK-projecten hebben partners Hogeschool van Beeldende Kunsten en Dans (HBKMD) en Technische Universiteit Delft samen met het mkb, de technologie uit de wetenschap in de praktijk getrokken en de technologie toegepast en uitgedragen op tentoonstellingen en musea hierbij geholpen door een uitgebreide gebruikersgroep.
In projecten met kunstenaars en studenten zullen vanuit artistieke vragen nieuwe manieren van interactie worden ontwikkeld. De onderzoekers van de TU Delft hebben hardware en software ontwikkeld waarmee het mogelijk is om virtuele beelden in de echte wereld te plaatsen. Dit stelt de gebruiker in staat natuurlijk contact te leggen met virtuele wereld waarbij een hechte verwevenheid tussen beide werelden kan ontstaan.

Doelstelling
Dit onderzoeksvoorstel heeft tot doel artistiek, experimenteel en wetenschappelijk onderzoek gericht op het ontwikkelen van nieuwe inhoudsvormen en manieren van interactie gebaseerd op de technische mogelijkheden van moderne interactieve visualisatiemiddelen zoals AR. Dit onderzoek vindt primair plaats in het AR-VIP Lab, een experimenteerlab, van de Koninklijke Academie van de HBKMD. Ook wil het project de praktische en theoretische samenwerking op het gebied van AR tussen kunstonderwijs en wetenschap structureel versterken. Studenten, alumni, onderwijzend en wetenschappelijk personeel komen zo wederzijds meer te weten over de aard en de toepassingen van AR binnen kunst, ontwerp en wetenschap.
Daartoe wordt samengewerkt met de TU Delft waar AR technieken op hoog niveau onderzocht en ontwikkeld worden en met de Universiteit Leiden voor fundamenteel onderzoek naar de inhoudelijke consequenties van AR.

Beoogde resultaten (o.a.):
• Realiseren van een virtueel expertise centrum rond toepassingen van AR met een fysieke basis in de HBKMD en een virtuele basis in de AR-VIP Lab website.
• Het realiseren van gebruiksvriendelijkere apparatuur.
• Het creëren van een toolkit die de partners in staat stelt relatief eenvoudig AR toepassingen verder te ontwikkelen.
• Hardware die een optimale vrijheid van bewegen en zicht geeft.
• Het verlagen van hardware- en softwarematige drempels om een intuïtiever gebruik van AR door niet-technisch onderlegde mensen, zoals traditioneel geschoolde kunstenaars en ontwerpers.

Het realiseren van de beschreven beoogde resultaten stelt de partners in staat een internationaal belangrijke positie in te nemen in het gebruik van AR.

Contactinformatie

Hogeschool der Kunsten Den Haag

Yolande Kolstee
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 070-3154726