Automatische nieuwsredactie

Status
Lopend
Startdatum
1 september 2015
Einddatum
31 december 2019
Thema's
ICT
Regeling
RAAK-PRO

Automatische nieuwsredactie


Aanleiding
Nieuwsuitgeverijen bevinden zich in zwaar weer. Economische malaise en toegenomen concurrentie in het pluriforme medialandschap dwingen uitgeverijen om enerzijds kosten te besparen en tegelijkertijd te investeren in innovatie. De verdere automatisering van de nieuwsredactie vormt hierbij een uitdaging.
Buiten de branche ontstaan technieken die uitgeverijen hierbij zouden kunnen gebruiken. Deze zijn nog niet ‘vertaald’ naar gebruiksvriendelijke systemen voor redactieprocessen. De deelnemers aan het project formuleren voor dit braakliggend terrein een praktijkgericht onderzoek.

Doelstelling
Dit onderzoek wil antwoord geven op de vraag:
Hoe kunnen bewezen en nieuw te ontwikkelen technieken uit het domein van ‘natural language processing’ een bijdrage leveren aan de automatisering van een nieuwsredactie en het journalistieke product?
‘Natural language processing’ – het automatisch genereren van taal – is het onderwerp van het onderzoek. In het werkveld staat deze ontwikkeling bekend als ‘automated journalism’ of ‘robotjournalistiek’.
Het onderzoek richt zich enerzijds op ontwikkeling van algoritmes (‘robots’) en anderzijds op de impact van deze technologische ontwikkelingen op het nieuwsveld. De impact wordt onderzocht uit zowel het perspectief van de journalist als de nieuwsconsument. De projectdeelnemers ontwikkelen binnen dit onderzoek twee prototypes die samen het automated-journalismsysteem vormen. Dit systeem gaat tijdens en na het project gebruikt worden door onderzoekers, journalisten, docenten en studenten.

Beoogde resultaten
Het concrete resultaat van het project is een prototype van een geautomatiseerd redactiesysteem. Verder levert het project inzicht op in de verankering van dit soort systemen binnen een nieuwsredactie. Het onderzoek biedt een nieuw perspectief op de manier waarop de nieuwsconsument de ontwikkeling van ‘automated journalism’ in Nederland waardeert.

Het projectteam deelt de onderzoekresultaten door middel van presentaties voor de uitgeverijbranche, presentaties op wetenschappelijke conferenties, publicaties in (vak)tijdschriften, reflectiebijeenkomsten met collega-opleidingen en een samenvattende white paper.

Contactinformatie

Fontys Hogescholen

Jeske van Dongen
Contactpersoon

Johan Vlugter
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088-5075454