Automatisering van het vacuumfusieproces voor de productie van composietproducten

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2014
Einddatum
31 augustus 2016
Thema's
Polymeren, Chemie en kunststoffen, Maakindustrie
Regeling
RAAK-mkb

Automatisering van het vacuüminfusieproces voor de productie van composietproducten

Aanleiding
In de wereldwijde composietenindustrie heeft de EU met 34 procent een relatief hoog aandeel, dankzij het hoge technologische niveau. Ook Nederland is hierin goed vertegenwoordigd. Maar door de economische crisis en de mondiale concurrentie staat de sector onder druk. Nederlandse mkb-bedrijven in de kunststofverwerkende industrie zullen de productiekosten naar beneden moeten brengen om het hoofd boven water te houden. Gedeeltelijke procesautomatisering van composietproducten kan hiervoor een oplossing zijn. Dit RAAK-project wil kennis over productieautomatisering op het gebied van composieten ontwikkelen en delen in het hoger beroepsonderwijs en de beroepspraktijk.

Doelstelling
Het project richt zich op vacuüminfusie, een composietverwerkingstechniek die specifiek handwerk vereist en lastig is te automatiseren. Vandaar dat veel mkb-bedrijven aarzelen om te investeren in deze techniek. Dit project beoogt (praktijkgericht) onderzoek te doen naar mogelijkheden om het vacuüminfusieproces, zoals dat op dit moment door deelnemende mkb-bedrijven wordt toegepast, vergaand te automatiseren en de kennis daarvan over te dragen.
Daarbij staat de volgende onderzoeksvraag centraal: Welke (combinaties van) innovatieve technologieën zijn mogelijk om het vacuüminfusieproces voor het vervaardigen van composietproducten vergaand te automatiseren en daarmee kosten te reduceren?

Beoogde resultaten
Op basis van de resultaten uit de onderzoeken en de experimentele ontwikkeling van een geautomatiseerde vacuüminfusieopstelling, wordt vastgesteld of een volledig geautomatiseerd vacuüminfusieproces voor de individuele betrokken bedrijven technisch en economisch haalbaar is. Studenten technische bedrijfskunde ontwikkelen voor de deelnemende bedrijven scenario’s waarin de economische haalbaarheid is onderzocht en uitgewerkt.
Kennis wordt verspreid via conferenties, netwerkactiviteiten, publicaties, trainingen en workshops.
De projectpartners hebben de ambitie om het composietenlab in Delft tot hét platform in de Randstad te maken waarbinnen (mkb-)bedrijven onderzoek kunnen (laten) doen naar het ontwerpen, construeren, vervaardigen en testen van nieuwe composietproducten.

Contactinformatie

Hogeschool Inholland

Huug de Deugd
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088-4664300

Monique Dijkstra
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Antoine Gerritse
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.