Balance-IT

Status
Beëindigd
Startdatum
1 januari 2012
Einddatum
1 januari 2014
Thema's
ICT, Kunst, Cultuur en Creatieve Industrie, Gezondheid en Zorg

Balance-IT
2011-19-21M
Aanleiding
De ontwikkeling van intelligente waarnemingssystemen die gebruik maken van camera’s en geavanceerde beeldherkenning gaat razendsnel. Veel bestaande oplossingen voor bewegings- en activiteitenanalyse van personen, die bijvoorbeeld gebruikt worden in systemen voor publieke veiligheid, lijken ook geschikt voor toepassingen in de zorg.
Ondanks het ruime assortiment eHealth-producten, beschikbare intelligente cameratechnologieën, en de noodzaak en wens van zorginstellingen om primaire processen kostenefficiënter te maken, lukt het specialistische mkb-bedrijven niet goed om grote successen te boeken. Beschikbare producten worden door de zorgsector niet of nauwelijks afgenomen en de acceptatiegraad blijft vooralsnog laag. Verder zijn er nauwelijks resultaten van langdurige experimenten in realistische omgevingen, zowel op het vlak van robuustheid van de systemen en de acceptatie door gebruikers. Dit project wil dit gat dichten.
Doelstelling
Dit leidt tot de concrete vraag: Hoe kunnen intelligente camera’s worden ingezet in eHealth-systemen zodat voldaan wordt aan de wensen van de eindgebruikers in de zorg?
In dit project worden twee ‘living labs’ opgezet waarbij mkb-bedrijven in staat worden gesteld om de nieuwste toepassingen op het gebied van intelligente camera’s in directe samenwerking met de zorgpraktijk te beproeven en af te stemmen op hun wensen. We richten ons op zowel technologiebedrijven (cameratechnologie, software) als uitrolbedrijven (installateurs, system integrators). Er vindt actieve kenniswisseling plaats tussen de living labs en met alle partijen.
Voor het onderzoek gaan de deelnemende partijen living labs opzetten op twee gebieden waar het gebruik van intelligente camera’s veelbelovend is:
1. val- en dwaaldetectie in een centrum voor epilepsie en een ziekenhuis.
2. intelligente videocommunicatie voor fysiotherapie op afstand.
Beoogde resultaten
Het project Balance-IT is erop gericht om in een periode van twee jaar tien MKB-bedrijven, die intelligente camera’s willen toepassen in eHealth-oplossingen, te ondersteunen bij het in de zorgpraktijk testen en valideren van innovatieve proof of concepts.
Het specifieke onderzoek naar de toepassing van intelligente cameratechnologieën en de daarop gebaseerde systemen in de zorg, versterkt de kennispositie van het lectoraat Digital Life. De uitvoering van Balance-IT maakt het bovendien mogelijk om ontwikkelde kennis uit eerdere RAAK-projecten verder uit te bouwen. Het deelnemende mkb wordt door dit project in staat gesteld betere, innovatieve producten af te leveren die zijn afgestemd op de wensen van eindgebruikers in de zorg.
Daarnaast vormt Balance-IT een belangrijke impuls voor de zorg, door te helpen het tekort aan personeel te ondervangen en organisaties kostenefficiënt in te richten.

Contactinformatie

HvA - Domein Gezondheid

B.J.A. Kröse
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 020-5951632

Jet Bussemaker
Contactpersoon

Dymph van Outersterp
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 020 - 595 33 28

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden