Bare house

Status
Beëindigd
Startdatum
1 augustus 2010
Einddatum
1 maart 2014
Thema's
Duurzaamheid en Energie

Aanleiding
Er is binnen het mkb in de bouwsector een groeiende vraag naar duurzame productiewijzen en hogere kwaliteit met minder faalkosten, een stijgende interesse in industrieel vervaardigde bouwsystemen. Om op bovenstaande behoeftes in de markt te reageren, is er binnen de bouwsector de behoefte aan een methode om de samenwerking bij bouwinnovaties (zowel op productniveau als op procesniveau) te stroomlijnen. Probleem is echter dat door gebrek aan ondersteuning door ICT, samenwerking tussen mkb-bedrijven bij innovatie van duurzame woningbouw niet van de grond komt.
Het project ‘Bare House’ is een ketensamenwerking van mkb-bedrijven in de regio Rotterdam om doeltreffend en duurzaam te kunnen innoveren in demontabele geïndustrialiseerde woningbouw, door middel van het Bouw Informatie Model (BIM).

Doelstelling
Het project heeft tot doel om het mkb in aanraking te brengen met innovatie in de bouwketen. Het project probeert het regionale mkb in de bouw zo te equiperen dat zij in staat zijn om duurzaam in innovatieve woningbouwprojecten te participeren en goede grip te krijgen en te behouden tijdens het bouwproces. Dit door gebruik te maken van BIM.
De aanpak richting het mkb bestaat uit:
1. het delen van kennis van producten en processen binnen het mkb, door middel van een kennisnetwerk ontwikkeld door de Hogeschool Rotterdam.
2. het ontwikkelen van nieuwe kennis voor inhoudelijke samenwerking tussen de mkb-partners.
3. Het organiseren van werkconferenties waarin door de mkb-partners ervaring kan worden opgedaan met nieuwe materialen en methoden. Studenten van de Hogeschool Rotterdam bereiden deze conferenties voor.

Beoogde resultaten
Er zullen in een permanente projectruimte op de RDM campus twee virtuele bouwwerken worden opgebouwd, die via een digitale projectomgeving van buiten de campus toegankelijk moeten worden. Het resultaat van het project is door middel van het BIM de uitwisseling van digitale data over techniek, kosten en planning zonder storingen tot stand te brengen en in stand te houden.
Het programma is vervolgens een succes wanneer de betrokken mkb-partners in staat worden gesteld (met behulp van het BIM), leunend op het opgebouwde netwerk, woningbouw kunnen realiseren zonder noemenswaardige onvoorziene problemen met tekeningen en berekeningen.

Contactinformatie

Hogeschool Rotterdam

J.A.C.F. Tuytel
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 010-2414505

Christoph Ravesloot
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 06-16910660

Christoph Ravesloot
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 616910660