Belasting en belastbaarheid van (top)sporters

Status
Beëindigd
Startdatum
1 januari 2011
Einddatum
1 januari 2015
Thema's
Toerisme, Sport en Recreatie, Gezondheid en Zorg

Aanleiding
Sportcoaches en (top)sporters zijn continu op zoek naar grenzen voor het verbeteren van prestaties. Vele vragen worden gesteld, maar slechts weinige worden beantwoord, zo leert de sportpraktijk. Naar aanleiding van een inventarisatie bij sportcoaches aangesloten bij het Noordelijke Coach Platform en Topsport Noord Nederland is dit project gestart waarin het vergaren, ontwikkelen en delen van kennis over het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid van (top)sporters centraal staat; enerzijds om prestaties te optimaliseren en anderzijds om blessures en overtraindheid te voorkomen.

Doelstelling
De aanwezige expertise op dit thema bij de Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Instituut voor Sportstudies is gebundeld en gekoppeld aan de beschikbaarheid van ‘state of the art’ meet- en analysefaciliteiten, het ‘Sports Field Lab’, van het instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen.
In deze setting zal door sportcoaches, sporters, onderzoekers en studenten vier jaar lang worden gewerkt aan het genereren van antwoorden op de vele vragen vanuit de sportpraktijk op dit thema. Door het ontwikkelen van een structurele kenniswerkplaats topsport en het aanstellen van ‘embedded researchers’, praktijkonderzoekers die ook deel uitmaken van de begeleidingsteams van de betrokken sporters, zal kennisvergaring, ontwikkeling en deling via een natuurlijk proces gaan plaatsvinden.
De ontwikkelde kennis zal niet alleen beschikbaar zijn voor sportcoaches maar ook kunnen worden geïmplementeerd in de onderwijspraktijk van hogescholen en universiteiten. Door de intensieve samenwerking met bestaande kennisinstellingen kan bovendien kennisontwikkeling op dit thema structureel worden gewaarborgd binnen de Hanzehogeschool Groningen.

Beoogde resultaten
Verwachte resultaten en deliverables zijn onder andere:
• Ontwikkeling preventieve en innovatieve interventies om overbelasting, overreaching en overtraindheid te voorkomen en prestaties te optimaliseren;
• 2 proefschriften met minimaal 4 wetenschappelijke publicaties voor zowel duur/ als spelsporters;
• Ontwikkeling van workshops en bij- en nascholingen voor relevante professionals zoals fysiotherapeuten, sportartsen etc.;
• Verzorgen van onderwijs in relevante cursussen (minor trainer coach, TC5 opleiding, andere trainersopleidingen etc.).

Contactinformatie

Hanzehogeschool Groningen

Koen Lemmink
Programmaleider

Jolanda Hekman
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 050-5955513

Consortiumleden