Beweegniveau herkend: oog voor excellentie

Status
Beëindigd
Startdatum
1 mei 2016
Einddatum
30 april 2018
Thema's
Onderwijs
Regeling
RAAK-publiek

Beweegniveau herkend: oog voor excellentie

Aanleiding
De belangrijkste opdracht voor leerkrachten bewegingsonderwijs in het primair onderwijs is kinderen leren bewegen. Het HAN Centre of Expertise Sport & Talent krijgt vanuit het werkveld bewegingsonderwijs continu vragen hoe het beweegniveau van kinderen vast te stellen en met welke programma’s excellente bewegers geholpen kunnen worden om zich verder te ontwikkelen. Leerkrachten bewegingsonderwijs moeten kinderen onderwijs op maat kunnen aanbieden om alle kinderen goed te leren bewegen. Dat betekent een programma dat aansluit bij het niveau van een kind. Een valide, betrouwbaar en eenvoudig toepasbaar instrument om het beweegniveau te meten ontbreekt echter.

Doelstelling
Het doel van dit RAAK-project is het beantwoorden van de volgende onderzoeksvragen.
Hoe kan de docent bewegingsonderwijs het beweegniveau van elk kind op een valide, betrouwbare en eenvoudige wijze (h)erkennen? En hoe ziet een programma eruit om excellente bewegers verder te helpen ontwikkelen?

De onderzoekers gebruiken 3 meetinstrumenten (KTK, ooghandcoördinatietest, Scale for Identification of Sport Potential) om het sportief talent van kinderen vast te stellen. De studie onderzoekt of de gezamenlijke scores van de 3 testen een beweegquotiënt kunnen opleveren om het beweegniveau van een kind uit te drukken. Met experts uit de vakwereld bewegingsonderwijs ontwikkelen de onderzoekers een programma voor excellente bewegers in de leeftijd van 6 tot 9 jaar. Dit programma zal vervolgens op 10 scholen worden uitgevoerd en geanalyseerd en de resultaten worden vergeleken met vergelijkbare controlegroepen. In de laatste fase van het project staat valorisatie centraal.

Beoogde resultaten
De beoogde resultaten van het programma zijn:
1. een instrument om het beweegniveau in kaart te brengen;
2. beweegprogramma’s voor excellente bewegers.

Via een online medium, artikelen, symposium en cursussen zullen leerkrachten bewegingsonderwijs kennismaken met het instrument om beweegniveau te meten en programma’s om excellente bewegers te helpen in hun ontwikkeling.

Contactinformatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Ivo Schrijer
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Consortiumleden

  • Inspanningloont
  • Saxion
  • Schoolsportvereniging Pendrecht
  • Sportieve brede basisschool Caleidoscoop
  • Sportservice Zwolle
  • Stichting Leerplan Ontwikkeling
  • UMCG Universitair Medisch Centrum Groningen

Netwerk- en projectleden

  • Sportbedrijf Deventer