Bio-present

Status
Beëindigd
Startdatum
1 januari 2006
Einddatum
1 juli 2007
Thema's
Landbouw, Natuur en Milieu, Landbouw, Natuur en Milieu

De biologische land- en tuinbouwsector kent een grote marktpotentie, maar kampt met een imago en vermarktingproblematiek. Hierdoor stokt de groei van de sector. Er lijkt meer dan genoeg aandacht voor het product (teeltplan, teeltwijze, onkruid en ongediertebestrijding). De bedrijfsvoering en de vermarkting van de producten krijgt echter niet genoeg aandacht. Bio-present wil de keten van ontwikkeling, teelt, productie en vermarkting van de regionale biologische land- en tuinbouw versterken. Het project is ontwikkeld door vertegenwoordigers van een kopgroep van tien mkb ondernemers in de biologische land- en tuinbouw; de Proeftuin Zwaagdijk en AOC Clusius college. Samen gaan zij de imagoproblematiek waar deze sector in de regio Noord-Holland Noord mee kampt in kaart brengen en een proces op gang brengen om het imago te versterken. Daarnaast richt het project zich op het verbeteren van de bedrijfsvoering en het stroomlijnen en verbreden van de vermarkting van bio-producten. Eén van de doelen van Bio-present is ook om het groene onderwijs beter aan te laten sluiten bij de vraag vanuit het groene bedrijfsleven. Dit kan worden bereikt door de opzet van een regionaal MKB-loket en aangepaste leerlijnen op de scholingsinstelling.

Projectresultaten

1. De aandacht voor biologische landbouw binnen de school is aanzienlijk toegenomen. Daar waar tot voor kort het Clusius College de traditionele landbouw als haar werkveld zag, is nu het besef bij schoolleiding en projectteam doorgedrongen dat de biologisch landbouw integraal onderdeel van het curriculum dient te zijn. Het Clusius College dient haar natuurlijke rol van opleider in de biologische landbouw op te pakken en verder in te vullen.
2. Er is een eerste productenlijst gedefinieerd, waarin voor elk leerjaar van vmbo en mbo producten zijn opgenomen. Een aantal van deze producten zijn reeds gemaakt en anderen zijn in ontwikkeling. De productenlijst wordt steeds verder uitgebreid.
3. Na afloop van het project BIO Present is het projectteam, onder aanvoering van een nieuwe projectleider en met toevoeging van één extra docent, doorgegaan met het project Bio Future. Uitgangspunt daarbij is uitbouw van de productenlijst en implementatie van de producten bij alle vmbo- en mbo vestigingen. Daartoe worden in alle vestigingen zogenaamde bio steunpunten aangezocht, te weten docenten die het belang van biologische landbouw inzien en die aan de versterking daarvan hun bijdrage willen leveren.
4. Honderden leerlingen van het vmbo hebben met de biologische landbouw kennis gemaakt middels excursies.
5. Er is een website biologisch landbouw ontwikkeld met als doelgroep leerlingen, docenten en bedrijfsleven. De website wordt in BIO Future geactiveerd en verder ontwikkeld.

Contactinformatie

AOC Clusius College

Jan ten Cate
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 072-5610934

Dick van Diepen
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 072-514 76 62

Consortiumleden

  • Hermus
  • Hoeve de Horizon
  • Maatschap Kuiper-Meertens

Netwerk- en projectleden