"BIOPROSPECTEN": van begrijpen naar benutten voor biofunctionele mariene componenten

Status
Lopend
Startdatum
1 augustus 2017
Einddatum
31 juli 2019
Thema's
Polymeren, Chemie en kunststoffen
Regeling
L.INT

Onderzoek aan mariene organismen en ecosystemen vraagt een multidisciplinaire samenstelling van biologische, ecologische, fysische, geologische en chemische competenties. Dit geldt ook voor onderzoeksprojecten van HZ University of Applied Sciences (HZ) in het Delta Academie Applied Research Centre (DA-ARC) waar steeds vaker een chemische inbreng wordt gevraagd. Om deze reden heeft de HZ begin 2017 een lectoraat in het chemisch domein ingesteld, genaamd Mariene BioBased Specialties (MBBS). Het lectoraat heeft als expertise isolatie en identificatie van hoogwaardige functionele inhoudsstoffen van mariene organismen en staat onder leiding van lector dr. ir. G.C.H. (Dorien) Derksen. Het lectoraat is verbonden aan de opleiding Chemie van de Academie voor Technologie & Innovatie.
De L.INT aanvraag “BIOPROSPECTEN”: van begrijpen naar benutten voor biofunctionele mariene componenten is het resultaat van concrete vragen uit de beroepspraktijk en de expertises en onderzoeksagenda’s van het lectoraat MBBS en de Afdeling Estuariene en Delta Systemen (EDS) van Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ, Yerseke).
Daarenboven geeft de aanvraag c.q. onderzoekslijn invulling aan de wens van HZ en NIOZ om intensiever samen te werken. Gestart wordt met twee onderwerpen, te weten signaalstoffen tussen mariene organismen en inhoudsstoffen uit wieren.
Naast het leiding geven aan de uitvoering van de aanvraag c.q. onderzoekslijn “BIOPROSPECTEN”, zal de lector bij uitstek een verbindende rol vervullen om de verschillende onderzoeks- en toepassings-werelden bij elkaar te brengen. De lector zal in ieder geval twee dagen op de HZ en twee dagen op het NIOZ onderzoek uitvoeren en op het NIOZ gebruik maken van de geavanceerde onderzoeksfaciliteiten en bibliotheek. Aan de onderzoeksprojecten zullen - waar opportuun - onderzoekers van de onderzoeksgroepen van het DA-ARC, het lectoraat MBBS van de HZ en NIOZ onderzoekers van de afdeling EDS Yerseke deelnemen. Ook naar het regionaal bedrijfsleven zal zij een verbindende rol op zich nemen. De lector zal op verschillende manieren studenten betrekken bij het onderzoek.
De lector wordt aangesteld bij de HZ. De samenwerking tussen HZ en NIOZ voor “BIOPROSPECTEN” krijgt formeel vorm via een samenwerkings- en een detacheringsovereenkomst voor de inzet van de lector voor de twee NIOZ dagen.
De looptijd van de L.INT aanvraag “BIOPROSPECTEN” is – onder voorbehoud toekenning van de aanvraag en mid-term review – 01 augustus 2017 tot en met 31 juli 2021. Uiterlijk 1 februari 2018 wordt het onderzoeksprogramma aan SIA aangeboden.

Contactinformatie

HZ University of Applied Sciences

Marlies van Eenennaam
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0118-489207