Projectenbank

Projectenoverzicht

 
 

Project: BRAVO, Bewegingsregistratie en Analyse voor Valrisicoschatting bij Ouderen

Thema's:
ICT, Gezondheid en Zorg, Kunst, Cultuur en Creatieve Industrie
Doorlooptijd:
van 1 mei 2016 tot 30 oktober 2018
BRAVO, Bewegingsregistratie en Analyse voor Valrisicoschatting bij Ouderen

Aanleiding
Consumentenproducten die activiteiten en bewegingen meten, genieten een groeiende populariteit. Kijk naar de fitnessindustrie (slimme horloges, Fitbit) of de gamingwereld (Kinect, Wii). Bedrijven in de zorgtechnologie vragen zich af of zij op basis van bewegingstechnologie producten en diensten kunnen ontwikkelen voor de zorgsector. Bijvoorbeeld om het valrisico bij ouderen in kaart te brengen. Slimme bewegingsmeters in het dagelijks leven zouden zo de huidige incidentele metingen in een klinische omgeving kunnen vervangen.

Doelstelling
De onderzoeksvraag in dit RAAK-project luidt: Hoe kunnen technologie├źn voor bewegingsregistratie die zich hebben bewezen in een labsetting worden ingezet in de woonomgeving en in het ziekenhuis ten behoeve van het inschatten van valrisico bij ouderen?

Het onderzoek richt zich op het bepalen van de nauwkeurigheid, robuustheid en acceptatie van technologie om in realistische omgevingen (hier: woonomgeving en ziekenhuisomgeving) de bewegingskenmerken van ouderen te meten. Het onderzoek wordt uitgevoerd in twee parallel lopende cases: valrisico meten in de woonomgeving en valrisico meten in het ziekenhuis. In beide gevallen wordt een living-labaanpak gevolgd: de technologische oplossingen van het mkb worden op iteratieve wijze, in de praktijk, bestudeerd en verder ontwikkeld. Ook de inbedding van de technologie in het zorgproces wordt in het onderzoek meegenomen.

Beoogde resultaten
De opgedane kennis zal worden gebruikt door de participerende mkb-bedrijven in nieuwe producten en diensten. Een multidisciplinair team voert het onderzoek uit en de resultaten worden gepresenteerd op twee publieke seminars, in vakbladen en op wetenschappelijke conferenties.

Netwerk- en projectleden

  • 17Rabbits, NWH Projects BV
  • Brevidius Care Communities
  • DIGIFiT BV
  • Dugour Electronics Almere (Cinnovate)
  • Eagle Vision Systems bv
  • Glimworm
  • Motek Medical B.V.
  • Vicar Vision