Building for nature

Status
Beëindigd
Startdatum
1 juni 2013
Einddatum
15 juli 2017
Thema's
Polymeren, Chemie en kunststoffen

Building for Nature
Innovatie van dijken en vooroevers


Aanleiding
Dijken en vooroevers worden uitsluitend ontworpen op basis van de waterbouwkundige functie: bescherming tegen het water, veiligheid en duurzaamheid. Professionals die betrokken zijn bij ontwerp, realisatie en beheer geven aan dat zij niet voldoende kennis hebben om bewust een bepaald ecosysteem te creëren, ook wel ‘build for nature’ (BfN) genoemd. Zij weten niet welke materialen en vormen, onder welke condities, welke natuurwaarde (planten en dieren) opleveren, welke ontwerpcriteria dan van belang zijn en hoe zij dit in het gehele proces van plan tot realisatie en beheer op een goede manier kunnen vormgeven.

Doelstelling
De doelstelling van dit onderzoeksproject is om het ontwerpproces en de constructie van dijken en vooroevers te innoveren vanuit andere functies dan de waterbouwkundige. Als een object dat meerwaarde kent voor de natuur wordt een dijk of vooroever interessant voor medegebruik zoals duiken, sportvissen of schelpdierkweek.
Deze innovatie brengen we tot stand door eerst de bestaande cases te onderzoeken. Daarna worden nieuwe BfN-ontwerpen ontwikkeld. Deze worden getest door veldonderzoek op een aantal pilotlocaties en tot slot wordt de toepasbaarheid ervan onderzocht.

Beoogde resultaten
Het belangrijkste concrete resultaat van het onderzoek is de Expertisetool BfN, dat via een wiki beschikbaar komt voor de gebruikers. Ook na het onderzoek wordt dit product doorlopend verrijkt en geactualiseerd door gebruik in het onderwijs en de community of practise die eraan is gekoppeld.
Andere resultaten zijn een Handboek BfN, een leaflet BfN, een masterclass BfN, een onderzoeksrapport, diverse publicaties, artikelen, presentaties, workshops en een slotconferentie.

Contactinformatie

HZ University of Applied Sciences

Marlies van Eenennaam
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0118-489207

Consortiumleden

  • Deltares
  • Haringman Betonwaren B.V.
  • IMARES IJmuiden
  • Projectbureau Zeeweringen
  • Rijkswaterstaat Zeeland
  • Roem van Yerseke B.V.
  • Stichting Ecoshape, Building with Nature
  • Vereniging van Beroepsvissers de Ooster-, Westerschelde en Voordelta
  • Zeeuwse Stromen B.V.

Netwerk- en projectleden