Communicatie met ouderen

Status
Beëindigd
Startdatum
1 januari 2010
Einddatum
1 januari 2012
Thema's
Gezondheid en Zorg, Gedrag en Maatschappij

Aanleiding
In april 2007 werd door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen de toekomstconferentie ‘Grijs Gebied(t)’ georganiseerd. Een van de doelstellingen was het leggen van verbindingen met het werkveld. Aanwezig waren vertegenwoordigers van ouderenbonden, cliëntenraden, mantelzorgers en hulpverleners. Een onderwerp dat naar voren kwam was dat ook gezonde ouderen met het vorderen van de leeftijd in toenemende mate problemen krijgen in de communicatie en interactie met hun omgeving.
Therapeutisch is er op dit moment vrijwel uitsluitend aandacht voor ouderen met acuut verworven stoornissen, bijvoorbeeld door een beroerte. Er is geen of weinig aandacht om bij gezonde ouderen de taalvaardigheden door stimulering en activering op peil te houden of het verval af te remmen. Voor patiënten met cognitieve achteruitgang zijn tot op heden binnen de logopedie geen specifieke gestructureerde behandelprogramma’s beschikbaar. Dat is opmerkelijk omdat het om een groep van 190.000 patiënten gaat en waarschijnlijk nog eens 70.000 nog niet gediagnosticeerde patiënten. Op basis van de demografische ontwikkelingen wordt een stijging verwacht naar 350.000 in 2020 en naar 580.000 in 2050.

Doelstelling
In overleg met vertegenwoordigers van de verschillende deelnemende partijen zijn een viertal producten benoemd die tot een structurele verbetering van de kennis over de oorzaken, de omgang en de behandeling van ouderen met communicatieve stoornissen moet leiden. De producten zijn zowel bedoeld voor professionals (o.a. logopedisten) als voor mantelzorgers.

Beoogde resultaten
• Het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal m.b.t. de communicatieproblemen (taal, interactie en participatie) van ouderen met cognitieve beperkingen
• Het ontwikkelen van observatie en screeningslijsten m.b.t. de voorwaarden voor een optimale communicatie
• Het ontwikkelen van documenten met specifieke adviezen en eenvoudige interventies (eén op het niveau van de mantelzorger en een ander op het niveau van de zorgprofessional).
• Een ordening van het materiaal, zodat inhoud, moeilijkheidsgraad en omvang afgestemd zijn op de diverse gebruikersgroepen (mantelzorgers, zorgprofessionals, studenten in het initieel en post-HBO onderwijs).

Contactinformatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Arnhem)

Bert de Swart
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 024-3530429

Kristel Baele
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 026- 369 1500

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden

  • Verpleeghuis Irene
  • Verpleeghuis Joachim en Anna
  • Verpleeghuis Kalorama
  • Verpleeghuis Margriet