Composites in Mechatronics

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2009
Einddatum
1 oktober 2011
Thema's
Maakindustrie, ICT, Polymeren, Chemie en kunststoffen

Aanleiding
In de machinebouw wordt van oudsher geconstrueerd in staal of aluminium; materialen met voor een constructeur vertrouwde eigenschappen. En hoewel het gebruik van hoogwaardige composieten al veel langer bekend is in ondermeer de luchtvaart en de racerij zijn er nog weinig toepassingen in de machinebouw gerealiseerd. Dit komt ondermeer door het ontbreken van kennis en het niet toegankelijk zijn van kennis. Maar ook het ontbreken van opleidingsmodulen in de bestaande engineeringopleidingen is een belemmering. Grote bedrijven ontwikkelen deze kennis en toepassingen zelf, maar delen deze kennis (nog) niet.

Voor met name het mkb is construeren in lichtgewicht composiet materialen voor machinedelen een innovatie, maar blijkt de materie onbekend en is veelal de drempel naar kennis of advies te hoog. Verder ontbreekt het bij deze bedrijven aan specifieke materiaalkennis, ontwerprichtlijnen en ervaring.
Ontwerpen in lichtgewicht composietmaterialen en dan met name voor dynamische machinedelen vraagt om een andere wijze van construeren en produceren.

Doelstelling
Dit project richt zich op het opzetten van een netwerk van ontwerpers (machinebouwers), toeleveranciers/producenten en kennisinstellingen, waarin doorlopend de verzamelde en opgebouwde kennis op het gebied van lichtgewicht construeren van machinedelen beschikbaar gemaakt wordt.
Vanaf de start zullen verschillende bedrijven betrokken zijn bij de uitvoering van dit programma. Vertegenwoordigers van consortiumleden en deelnemende bedrijven vormen samen met vertegenwoordigers van kennisinstellingen de initiële expertisekring. De expertisekring vormt de kern van een verder uit te bouwen (regionaal) kennisnetwerk.

Beoogde resultaten
De zo ontsloten kennis moet voor huidige ontwerpers ontwerpregels en werkmethoden bieden, om te gaan ontwerpen met lichtgewicht materialen. Voor toekomstige ontwerpers wordt daarnaast de kennis in de vorm van ‘engineering tools’ opgenomen in de opleiding(en). Naast de inhoudelijke resultaten wordt ontwikkeling en uitbouw van het nieuwe kennisnetwerk gezien als belangrijkste resultaat (succesfactor) voor dit project en als de basis voor blijvende toekomstige samenwerking.

Contactinformatie

Fontys Hogeschool Eindhoven

Henk Kiela
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0877 87 63 94

Johan Vlugter
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0877-875454

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden