Cultuur Lokaal

Status
Beƫindigd
Startdatum
1 september 2007
Einddatum
1 januari 2009
Thema's
Kunst, Cultuur en Creatieve Industrie, ICT

Sinds 2006 werkt het lectoraat Informatietechnologie en Samenleving van De Haagse Hogeschool samen met drie Goudse culturele instellingen (bibliotheek, archief en museum) in 'laboratorium Waterwolf'. Het lab onderzoekt de manier waarop culturele instellingen (met name in het digitale domein) nieuwe produkten, diensten en relaties kunnen ontwikkelen in samenwerking met lokale netwerken en vrijwilligers. Hoe kunnen culturele instellingen processen van lokale identiteitsvorming en reflectie door en voor de samenleving faciliteren? De problematiek is algemeen en Gouda is de proeftuin. De betrokken instellingen hebben hier nauwelijks ervaring mee, maar zien een strategisch belang in innovatie op dit terrein. Dit heeft vergaande consequenties voor bestaande organisatiestructuren, -processen en de expertise van professionals.

Deze aanvraag (projectnaam 'Cultuur Lokaal) richt zich op het activeren van nieuwe lokale netwerken, het experimenteren met nieuwe produkten en diensten in die netwerken en nieuwe expertise die daarvoor nodig bij medewerkers van de betrokken instellingen. Het project wordt uitgevoerd in Waterwolf. Naast de hogeschool en de drie culturele instellingen, bestaat het consortium uit 'The Patchingzone', een cultureel onderzoekslaboratorium met veel expertise op het gebied van digitale media.

De kennisthema's zijn: 1. werken met en begeleiden van vrijwilligers; 2. bouwen van en omgaan met merken en inspiratie; 3. het structureren van informatie; en 4. het identificeren en activeren van lokale netwerken en vrijwilligers'.
Deelprojecten zijn: 1. het identificeren van lokale netwerken en vrijwilligers; 2. het ontwikkelen van nieuwe digitale formats en gereedschappen voor instellingen en hun relaties; 3. het daadwerkelijk ontwikkelen van digitale mediaprodukten door instellingen en door lokale (informele) netwerken en vrijwilligers; en 4. het ontwikkelen en documenteren van methodieken voor het werken met lokale netwerken en vrijwilligers'. In alle projecten is er spake van samenwerking tussen docenten, kenniskringleden professionals en studenten van de instellingen.

In het project wordt samengewerkt met de VPRO (wil een Goudse dependance van de VPRO starten), Stichting Brekend Vaatwerk (heeft veel ervaring met het werken met vrijwilligers in wijken), Syntens (terugkoppelen van resultaten naar het MKB) en Erfgoed Nederland (koepelorganisatie, voor terugkoppelen van resultaten naar andere erfgoedinstellingen).

Contactinformatie

De Haagse Hogeschool

Ineke van der Meule
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 070 4458310

Netwerk- en projectleden