De intermediaire professional en de kwetsbare burger

Status
Beëindigd
Startdatum
1 januari 2008
Einddatum
1 januari 2010
Thema's
Gezondheid en Zorg, Gedrag en Maatschappij

Professionals in de ouderenzorg hebben in de dagelijkse praktijk vaker te maken met een steeds grotere groep van kwetsbare ouderen. Dit zijn mensen met een verhoogd risico op toekomstige beperkingen en gezondheidsproblemen. Zonder een goed en tijdig interventieprogramma kan dit leiden tot langdurige zorgafhankelijkheid en een verminderde levenskwaliteit. Zorgprofessionals worstelen met de vraag hoe zij kwetsbare ouderen vroegtijdig kunnen opsporen. Ook willen zij graag deze dreigende neerwaartse spiraal ombuigen en de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen bevorderen.

Hogeschool Zuyd en innovatie- en expertisecentra in twee stichtingen voor ouderenzorg (Sevagram en Orbis medisch en zorgconcern) gaan handvaten ontwikkelen voor zorgprofessionals om de continuïteit van zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. Dit thema leeft sterk in Limburg, omdat de vergrijzing in deze provincie sneller optreedt dan in de rest van Nederland en (oudere) inwoners met veel gezondheidsproblemen kampen. De drie partijen gaan de volgende producten ontwikkelen en testen:

- screeningsinstrumenten om de groep kwetsbare ouderen op te sporen;
- interventieprogramma’s om de gesignaleerde problematiek vroegtijdig aan te pakken;
- zorgmodellen om de doorstroming bij opname naar de thuissituatie te optimaliseren.

In het programma brengen de consortiumpartners bestaande kennis in kaart en vertalen deze naar de doelgroep. Afgeronde producten worden getoetst op hun nut en bruikbaarheid voor de cliënten en professionals uit drie zorgsectoren: de thuiszorg, het ziekenhuis en het verpleeghuis. In het programma, met een looptijd van twee jaar, staan vijf projecten centraal:

1) Identificatie van en interventies bij kwetsbare ouderen in de thuissituatie.
2) Identificatie en behandeling van kwetsbare ouderen bij opname in het ziekenhuis
3) Ontslagmodel voor kwetsbare ouderen in het ziekenhuis
4) Identificatie van en interventies bij verpleeghuisbewoners met een verhoogd valrisico
5) Ontslagmodel voor tijdelijk opgenomen verpleeghuisbewoners naar de thuissituatie.

In deze projecten zullen studenten van de hogeschool actief deelnemen, bijvoorbeeld door stages, afstudeeronderzoeken of extra onderwijsactiviteiten. De kennis die de hogeschool opdoet in dit programma is prima bruikbaar voor de opleidingsoverstijgende minorprogramma’s.

Contactinformatie

Hogeschool Utrecht

Jean-Pierre Wilken
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 030 252 9038

Netwerk- en projectleden