Design Challenges with Biobased Plastics

Status
Beëindigd
Startdatum
1 april 2013
Einddatum
31 juli 2015
Thema's
Maakindustrie

Design Challenges with Biobased Plastics

Aanleiding
De ontwikkeling van biobased kunststoffen en de verbetering van de eigenschappen van deze kunststoffen is in volle gang. Biobased kunststoffen worden al toegepast in verpakkingen en wegwerpproducten. Er zijn echter nog maar zeer weinig hoogwaardige toepassingen van biobased kunststoffen.

Nieuwe materialen bieden mogelijkheden voor innovatieve producten. Toch kiezen ontwerpers, productproducten en kunststofverwerkers vaak voor de bekende materialen, omdat ze hiermee vertrouwd zijn. Het in gebruik nemen van een nieuw materiaal is complex en tijdrovend. Wat het proces nog extra belemmert, is dat de verschillende partijen in de keten elkaar niet altijd makkelijk kunnen vinden.

Doelstelling
De doelstelling van dit project is door samenwerking in de biobased-kunststoffenwaardeketen de toepassingsgerichte kennis van biobased kunststoffen te vergroten en deze te vertalen naar praktische tools voor ontwerpers, verwerkers en producenten. Een aantal van de obstakels wordt daardoor verkleind en daarmee de adoptie van biobased kunststoffen in de markt versneld.
Deze doelstelling kan uitgesplitst worden in drie onderdelen.
• Kennisontwikkeling over toepassingsmogelijkheden en scherp krijgen van materiaaleigenschappen, ontwerpregels, verwerkingsrecepten en milieuvoordelen en deze vertalen naar praktisch inzetbare tools waarmee ontwerpers, verwerkers en productproducenten goede keuzes en ontwerpen kunnen maken.
• Kennisuitwisseling door samenwerking van verschillende partijen uit de keten en kennisinstellingen in het gezamenlijk realiseren van concrete toepassingsvoorbeelden van biobased kunststoffen en deze vastleggen in best practices.
• Netwerkvorming met ketenpartijen, concreet samenwerken en daardoor smeden van nieuwe relaties, samenwerkingsverbanden en een platform waarin ketenpartijen elkaar ook in de toekomst kunnen vinden voor gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten.


Beoogde resultaten
Het belangrijkste resultaat van dit project is dat verschillende partijen uit de biobased kunststoffen waardeketen bij elkaar worden gebracht. Hierdoor kunnen ze gezamenlijk onderzoek doen i.s.m. verschillende kennisinstellingen, kennis uitwisselen over de concrete toepassing van biobased kunststoffen en tot nieuwe samenwerkingsverbanden komen.

Concrete kennis die dit project zal opleveren bestaat uit:
• Kennis over specifieke toepassingsmogelijkheden van nieuwe biobased kunststoffen met concrete voorbeelden.
• Geverifieerde informatie over materiaaleigenschappen, verwerkingstechnieken en mogelijke leveranciers en verwerkers zodat makkelijker goede materiaalkeuzes gemaakt kunnen worden.
• Ontwerpkennis in de vorm van ontwerpregels waarmee ontwerpers goede ontwerpen kunnen maken.
• Verwerkingskennis in de vorm van recepten, waarmee verwerkers en producenten makkelijker tot een goede instelling van productiemiddelen kunnen komen en kwalitatief hoogwaardige producten kunnen produceren.
• Kennis over het bepalen van het milieuvoordeel en de business case.

Deze kennis wordt vastgelegd in praktische tools. De tools blijven na afloop van het project voor de deelnemers beschikbaar en kunnen worden uitgebreid met nieuwe kennis en inzichten.

Contactinformatie

HvA - Maagdenhuis

M. Bussemaker
Contactpersoon

Inge Oskam
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 020 595 2123

Dymph van Outersterp
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 020 - 595 33 28

Netwerk- en projectleden