Dieetbehandeling bij cardiovasculair risicomanagement

Status
Beëindigd
Startdatum
1 oktober 2015
Einddatum
1 maart 2018
Thema's
Gezondheid en Zorg
Regeling
RAAK-mkb

Dieetbehandeling bij cardiovasculair risicomanagement: hoe maken we resultaten transparant?

Aanleiding
De beroepsgroep van diëtisten beseft dat het nodig is de (kosten)effectiviteit van diëtistische zorg aan te tonen. Als voorwaarde voor de continuïteit van de bedrijfsvoering en als wapen tegen dreigende bezuinigingen door overheid en zorgverzekeraars. Dit kan echter alleen met eenduidige registratie en evaluatie van de doelen van dieetbehandeling.
Op dit moment wordt binnen diëtistenpraktijken niet eenduidig geregistreerd, gemeten en geëvalueerd. Diëtisten willen op het niveau van de eigen praktijk, groepspraktijk en zelfs landelijk komen tot een afstemming over registratie van data (welke data, op welk meetmoment en op welke manier).

Doelstelling
In het voortraject van dit project hebben de diëtisten een keuze gemaakt voor doelen, meetinstrumenten en meetmomenten voor dieetbegeleiding bij cardiovasculair risicomanagement (CVRM). Nu gaan de projectleden onderzoeken of deze werkwijze bij CVRM uitvoerbaar is in de dagelijkse praktijk. Welke ondersteunende maatregelen zijn hierbij wenselijk?
Met semigestructureerde interviews onderzoeken de projectleden in hoeverre diëtisten erin slagen de voorgestelde werkwijze toe te passen, wat de succesfactoren zijn en welke hindernissen diëtisten ervaren. Daarna kijken ze hoe hindernissen kunnen worden opgelost. Hierbij zal speciale aandacht zijn voor ICT-ondersteuning.
Het doel van het project is een in de praktijk bewezen, eenvoudige en toepasbare werkwijze voor het meten en registreren van de drie gekozen parameters bij dieetbehandeling in het kader van CVRM. Daarbij kijken de deelnemers ook of, en welke ICT-maatregelen ondersteunend zijn voor de diëtist in het kader van deze registratie.

Beoogde resultaten
Het concrete resultaat van dit project is een in de dagelijkse praktijk toepasbare werkwijze, die op termijn inzicht geeft in resultaten van dieetbehandeling bij CVRM. De werkwijze is inclusief drie ondersteunende maatregelen voor ervaren hindernissen.
Verder levert het project een handleiding op voor de implementatie van de werkwijze voor diëtisten, en publicaties over het project.

Contactinformatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Frank de Haan
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Elke Naumann
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 024-3530531

Ivo Schrijer
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.