Projectenbank

Projectenoverzicht

 
 

Project: Dietetiek: effectief en toekomstbestendig

Thema's:
Duurzaamheid en Energie
Doorlooptijd:
van 1 juli 2013 tot 1 januari 2016

Diëtetiek

Aanleiding
De wereld van de diëtetiek is de laatste jaren sterk in beweging, niet in de laatste plaats als gevolg van de veranderingen in het basispakket verzekerde zorg. De huidige diëtetiekpraktijken weten dat zij hun product moeten innoveren en kosten moeten reduceren. Zij realiseren zich dat er vaker naar de effectiviteit van behandelmethoden zal worden gevraagd, zowel door de zorgverzekeraar als door de klant. De effectiviteit van gespecialiseerde dieetbehandeling blijkt volgens recent onderzoek zéér kosteneffectief te kunnen zijn. Lastiger is het om het effect van de behandeling bij de individuele cliënt zichtbaar te maken. Daarom vraagt een groot aantal diëtetiekpraktijken aan de Hogeschool van Amsterdam om te helpen bij het meten en verbeteren van de effectiviteit en doelmatigheid.

Doelstelling
Inventariserend onderzoek laat zien dat de doelgerichtheid van de diëtist voor verbetering vatbaar is. Langetermijneffectiviteit wordt gebruikt voor het bepalen van het resultaat van de diëtetiek, maar is niet geschikt voor effectieve bijsturing van de individuele behandeling. Om dit te bereiken zijn evaluaties nodig die inzicht geven in de effectiviteit van het diëtistisch handelen op de korte termijn, zodat directe feedback mogelijk is, maar die tegelijk indicatief kunnen zijn voor de langetermijneffectiviteit. Daarvoor zijn op dit moment echter geen instrumenten beschikbaar.
De ontwikkeling van dergelijke evaluaties is het centrale doel van dit project. Zo ontstaat inzicht in best practices die worden beschreven en gedeeld binnen de hele sector.

Resultaten
Dit RAAK-project vergroot de kennis en methoden om de effectiviteit en doelmatigheid te verbeteren in de diëtetiekpraktijk. Daarmee wordt het product van de praktijk meetbaar en voorspelbaar, en kunnen diëtisten beter hun product verkopen. Ook studenten gebruiken de evaluatiemethoden en ervaring in de consultpraktijk in hun opleiding. Zo kan het onderwijs goed aansluiten op de diëtetiekpraktijk. Bovendien ontstaat er een netwerk van praktijken en kennisinstellingen die blijvend onderzoek doen en kennis uitwisselen op het gebied van procesoptimalisatie. Ook worden een handboek en digitale ondersteuning ontwikkeld met een vaardigheidscheck en e-learningmodule. Kenniscentrum KiK (DBSV) zorgt als netwerkcoördinator voor de continue kenniscirculatie en aanvullend praktijkgericht onderzoek.

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden

  • Amstelring
  • DCN Voedingsadvies
  • DCN Voedingsadvies M. v Valkenhoef
  • De Zoete Appel
  • Dieetcompleet
  • Diëtisten praktijk Sylvia van Daalen
  • Diëtistenpraktijk Bon Appétit Uw Diëtist
  • Diëtistenpraktijk Carla Deneer
  • Diëtistenpraktijk Sylvia Bosma
  • Diëtistenpraktijk Verhoeven & Bac
  • Evenwicht
  • Matoeta, Centrum voor Voeding, Gezondheid en Bewustwording
  • Voedingsadviesbureau De Winter
  • Voedingsadviespraktijk Nelleke Dillema
  • Zin-Vol