DigiTaal: Taal leren met tabletgames

Status
Beëindigd
Startdatum
1 juli 2016
Einddatum
31 oktober 2018
Thema's
Gezondheid en Zorg, ICT
Regeling
RAAK-publiek

DigiTaal: Taal leren met tabletgames

Aanleiding
In iedere Nederlandse schoolklas zitten gemiddeld twee kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Dit zijn kinderen die veel moeite hebben met het spreken en begrijpen van taal en hiervoor in behandeling zijn bij een logopedist.

In de logopediepraktijk kunnen tabletgames een waardevolle aanvulling zijn op de taaltherapie; veel kinderen zijn immers enthousiaste gamers en een therapie die aansluit op hun belevingswereld bevordert hun motivatie voor therapie. Een aantal logopedisten gebruikt tabletgames succesvol in hun praktijk. Anderen ervaren dat de communicatieve interactie tijdens gamen niet altijd optimaal verloopt. Veel logopedisten hebben vragen over de toepasbaarheid van tabletgames in taaltherapie bij jonge kinderen. Dit project geeft een antwoord op deze vragen.

Doelstelling
De volgende probleemstelling en onderzoekvragen staan centraal in dit RAAK-project: Draagt het inzetten van tabletgames tijdens de logopedische behandeling bij aan de effectiviteit van taaltherapie bij peuters en kleuters met een taalontwikkelingsstoornis?

Deze praktijkvraag valt uiteen in de volgende onderzoekvragen:
• Wat zijn geschikte tabletgames voor het verbeteren van de taalvaardigheid van peuters en kleuters met een taalontwikkelingsstoornis?
• Hoe kunnen communicatie en interactie met peuters en kleuters met een taalontwikkelingsstoornis worden gestimuleerd tijdens een behandeling met gebruik van tabletgames?
• Wat is het effect van het spelen van een tabletgame op de passieve woordenschat van jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis, vergeleken met het spelen met traditioneel materiaal?

Beoogde resultaten
Dit RAAK-project levert wetenschappelijke en praktijkgerichte kennis en tools op die de logopedist nodig heeft voor het toepassen van tabletgames in taaltherapie.

Het project levert de volgende concrete resultaten op:
• ontwikkeling van digitaal platform DigiTaal op Taalexpert.nl (een kennisportal over taal, taalontwikkeling en taalontwikkelingsstoornissen);
• DigiTaal is gekoppeld aan de database, waarin de taaltherapie module is geïntegreerd met de appvinder.

De kennis in dit project wordt gedeeld middels:
• workshop DigiTaal voor professionals;
• onderwijs aan bachelorstudenten Logopedie Hogeschool Utrecht en Hanzehogeschool Groningen;
publicaties, presentaties en pr.

Contactinformatie

Hogeschool Utrecht

Sonja Barends
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088-4819386

Patrick van Veenendaal
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Consortiumleden