Dilemma's doordacht

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2012
Einddatum
1 september 2014
Thema's
Gedrag en Maatschappij, Gezondheid en Zorg
Regeling
RAAK-publiek

Dilemma’s doordacht
Morele oordeelsvorming van ambulante sociale professionals
2011-13-13P
Aanleiding
In de sociale sector werken veel professionals in probleemsituaties die moreel beladen zijn en die tot conflicten kunnen leiden. Vooral in de ambulante hulpverlening worden zij geconfronteerd met gewoonten en overtuigingen van cliënten en hun omgeving. In deze situaties moeten de professionals vaak beslissingen nemen met een sterke morele lading. Daarbij wordt steeds vaker van hen verwacht dat zij zich opstellen als dragers van de publieke moraal.
Uit vooronderzoek onder ambulante sociale professionals blijkt dat zij grote behoefte hebben aan onderzoek en deskundigheidsbevordering op dit terrein om hun morele expertise te ontwikkelen. Zo zullen zij beter kunnen omgaan met de morele druk van hun werk. Ook zullen ze daardoor morele vragen eerder herkennen en hun morele handelen kunnen verbeteren én verantwoorden.
Doelstelling
In de literatuur ontbreekt praktijkgericht, empirisch onderzoek op dit terrein. Dit onderzoek wil deze leemte opvullen en een bijdrage leveren aan de morele expertise van ambulante sociale professionals. Daarbij geldt morele expertise niet als een op zichzelf staande kwaliteit, maar als een belangrijke component van de algehele effectiviteit van het handelen van sociale professionals.
De kernvragen van het onderzoek zijn:
• Hoe kunnen we de morele vragen en het moreel handelen in de ambulante beroepsuitoefening door sociale professionals verhelderen?
• Hoe kunnen we de morele expertise van deze professionals vergroten?
Het onderzoek wordt uitgevoerd in twee Best Practice Units (BPU), aangevuld met een kwantitatief onderzoek. Een BPU is een handelings- of actieonderzoek waarbij onderzoekers en sociale professionals gelijkwaardig kennis en expertise inbrengen. We houden zeven maandelijkse BPU-bijeenkomsten voor ambulante werkers van verschillende consortiumpartners. Daarnaast verzamelen we extra informatie met behulp van logboeken, interviews en vragenlijsten. Het kwantitatief onderzoek bestaat uit een digitale enquête en heeft als doel de inzichten te toetsen door deze voor te leggen aan ambulante sociale professionals.
Beoogde resultaten
Het onderzoek moet resulteren in een toegankelijk en representatief overzicht van morele problemen in de ambulante beroepspraktijk. Met het ontwikkelde referentiekader kunnen de professionals beter omgaan met de morele kanten van de beroepspraktijk. Ook resulteert het onderzoek in een toolkit. Met deze toolkit zullen de professionals morele problemen kunnen analyseren en beslissingen kunnen nemen én verantwoorden.
Daarnaast ontwikkelen we onderwijsmateriaal en een scholingsaanbod voor sociale professionals en docenten. Ten slotte volgen diverse publicaties en een landelijke slotconferentie.

Contactinformatie

Hogeschool Utrecht

Raymond Kloppenburg
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088-4819761

Huib de Jong
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 030-2388450

Hans Hoving
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088 - 481 81 21

Consortiumleden

  • Cumulus Welzijn
  • Leger des Heils
  • LSG-Rentray
  • Sherpa
  • St. Zonnehuizen Kinder Jeugd en Onderwijs
  • Stichting Stade