Drijfmest en gunstig bodemleven: een combintatie voor de toekomst…

Status
Beëindigd
Startdatum
13 november 2017
Einddatum
12 september 2018
Thema's
VH 7: Duurzame landbouw, water- en voedselvoorziening
Regeling
KIEM-VANG

In Nederland wordt op grote schaal drijfmest toegepast op graslanden. Veehouders verza­melen de drijfmest van de koeien, en bemesten daarmee grasland, dat met een opper­vlakte van bijna 1 mln. hectare het grootste gewas in Nederland is. Drijfmest leek een ide­ale bemesting: gemakkelijk toepasbaar en rijk aan nutriënten, en zo wordt een afvalstof nut­tig gebruikt.
Echter: steeds meer wordt onderkend dat de grote bodemproblemen in de landbouw en veehouderij worden veroorzaakt door de hoge pH en ammoniumgehalte van drijfmest. We willen de omslag maken van drijfmest als vernietiger naar drijfmest als een verbeteraar van het gunstige bodemleven.
In dit project onderzoeken we hoe we de zure drijfmest kunnen 'verzachten' om hoogwaar­dig gebruik in de landbouw mogelijk te maken en onder welke condities bodemleven verbe­terd wordt.
Het doel is om de biotische afvalstroom drijfmest geschikt te maken voor toepassing in combinatie met gunstig bodemleven, in het bijzonder mycorrhizaschimmels.
Resultaten: het ontwikkelen van 1) een methode die (zure) drijfmest kan verwaarden tot hoogwaardige meststof en Il) een protocol waarbij condities worden gerealiseerd voor gun­stig bodemleven.

Contactinformatie

HAS Hogeschool

Monique de Knegt
Contactpersoon

Coen van Ruiten
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Coen van Ruiten
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Netwerk- en projectleden

  • Biomygreen B.V.
  • Maatschap A.M. Dijkstra, T.S. Dijkstra en E. Dijkstra-Hoekstra