Duurzaam logistieke kwaliteit in een veilige omgeving

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2005
Einddatum
1 september 2006
Thema's
Logistiek en Transport, ICT

Als het aan de brancheorganisatie voor de luchtvrachtindustrie Air Cargo Netherlands (ACN) ligt, wordt Schiphol een van de belangrijkste luchtvrachthavens in Europa. Maar dat lukt alleen als alle betrokken bedrijven hun krachten bundelen, zodat een transparante en geïntegreerde logistieke keten ontstaat. In het innovatieprogramma 'Duurzame logistieke kwaliteit in een veilige omgeving' werken de Hogeschool van Amsterdam, Air Cargo Netherlands en Syntens samen aan het opzetten van een kennisbrug, die de innovatie en professionalisering in de sector bevordert.

Doel van het project is dat er een structurele kennisuitwisseling ontstaat tussen de Hogeschool van Amsterdam en de bedrijven in de luchtvrachtsector. De vragen die in de markt leven worden vertaald naar onderzoeks- en stageprojecten voor studenten van de hogeschool. Studenten van verschillende opleidingen uit het domein Techniek (Logistiek/Technische Bedrijfskunde en Aviation) werken samen aan de oplossing van deze praktijkvraagstukken. De kennis en ervaring die zij daarmee opdoen wordt vervolgens actief gedeeld met alle belanghebbende bedrijven in de luchtvrachtindustrie. Dit levert alle betrokken partijen winst op: de hogeschool creëert een innovatieve leeromgeving voor studenten en kan het onderwijs- en onderzoeksprogramma optimaal laten aansluiten op de vragen van de markt. De bedrijven krijgen de kans onderzoek te laten doen dat anders blijft liggen en kunnen zo werk maken van professionalisering. De eerste concrete activiteit van het programma was het ondersteunen van de invoering en monitoren van het Documentloos Goederen Volgsysteem (DGVS).

In 2008 gaan de onderzoeksopdrachten meer in de richting van de invoering van het nieuwe Export Control System (ECS). Het ECS is een systeem waarmee de Europese Douaneautoriteiten kunnen controleren of exact dezelfde goederen die bij aangifte ten uitvoer zijn aangegeven ook daadwerkelijk de EU hebben verlaten. Inzet van nieuwe informatie- en communicatietechnogie is daarbij noodzakelijk. Onderzoek door studenten van de HvA naar knelpunten en oplossingen is daarbij voor bedrijven en branche van grote waarde.

Contactinformatie

HvA - Maagdenhuis

Otto de Graaf
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 020-5959212

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden