Duurzame ketensamenwerking bij binnenstedelijke bouwprojecten

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2011
Einddatum
1 januari 2014
Thema's
Volkshuisvesting, Bouw en Ruimtelijke Ordening, Logistiek en Transport

Duurzame ketensamenwerking bij binnenstedelijke bouwprojecten
Naar effectieve, efficiënte en duurzame samenwerkingsvormen tussen mkb-bedrijven in logistieke ketenprocessen van binnenstedelijke bouwprojecten
2010-17-19M
Aanleiding
Bouwprojecten zijn al geen sinecure, binnenstedelijke bouwprojecten blijken helemaal een crime. Veel mkb-bedrijven in de bouwsector ervaren grote problemen bij projecten in de binnenstad, als gevolg van gebrekkige samenwerking, coördinatie en afstemming tussen betrokken partijen. Dat leidt tot inefficiëntie, hoge kosten en tijdsverlies. Er is veel te winnen door deze processen anders in te richten.
In dit project gaan consortiumpartners in samenwerking met mkb-bedrijven in de bouwsector op zoek naar manieren om de ketensamenwerking bij binnenstedelijke bouwprojecten te verbeteren.

Doelstelling
De centrale vraagstelling in dit project luidt: Hoe kunnen mkb-bedrijven in binnenstedelijke bouwprojecten tot een betere samenwerking, coördinatie en afstemming komen en hun bouwlogistieke processen zo inrichten dat zij effectiever, efficiënter en duurzamer kunnen opereren?
Voor het antwoord op deze vraag werkt het consortium een hypothetische, realistische bouwketen-casebeschrijving uit. Daarnaast doen we praktijkonderzoek bij de aangesloten mkb-bedrijven. Op basis van literatuurstudie, interviews, observatie komen we tot een procesmodel voor innovatievere samenwerking, coördinatie en afstemming van ketenpartners.

Beoogde resultaten
Het consortium wil komen tot een innovatief en praktisch toepasbaar samenwerkingsprocesmodel voor mkb-partners in de bouwketen. Dit model moet het bouwproces sneller en efficiënter laten verlopen, zodat er meer marge overblijft voor mkb-bedrijven in de keten en de individuele ondernemer minder risico loopt. Ook moet het model leiden tot een duurzamer bouwproces door een verminderde uitstoot van C02, en moet het de overlast van bouwen in de binnenstedelijke gebouwde omgeving minimaliseren.
We verzamelen best practices op het gebied van bouwlogistieke processen in binnenstedelijke bouwprojecten en ontwikkelen op basis daarvan implementatieplannen en businessmodellen.
Een kenniscirculatiesysteem stelt de kennis beschikbaar voor de hele sector. De kennis en resultaten zullen verder binnen de hogeschool Rotterdam worden verankerd in relevante curricula, met name bij Bouwkunde, Logistiek en Technische Bedrijfskunde.

Contactinformatie

Hogeschool Rotterdam

Marcel Ludema
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 06-28880593

J.A.C.F. Tuytel
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 010-2414505

Thérèse Martens
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden

 • Bouwbedrijf Reitsma bv
 • Brink Transport Twente bv
 • Clockwork bpm
 • Combex Transportbedrijf bv
 • Heddes Bouw
 • Hoek Transport
 • Keller's Ijzerhandel bv
 • Legrand Nederland BV
 • Stoel Milieu bv
 • Syntera
 • VBK Beheer
 • Winder Limmen bv
 • Xtreem Transport