Easy2clean

Status
Beëindigd
Startdatum
1 augustus 2010
Einddatum
1 augustus 2012
Thema's
Polymeren, Chemie en kunststoffen, Duurzaamheid en Energie

Aanleiding
Denk klein: een nanometer is één miljardste meter, oftewel de doorsnede van een haar is al honderdduizend nanometer. Nanotechnologie is het geheel van opkomende technologieën waarbij atomen, moleculen en structuren op nanoschaal worden bestudeerd, gemanipuleerd en toegepast. Nanowetenschap staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling en wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse kennisintensieve industrie. De toepassingsmogelijkheden voor de Life Science sector, maar ook voor nieuwe vormen van duurzame energie, oppervlaktebehandeling en coatings, scheidings- en filtratietechnieken en vele anderen zijn enorm. Uit eerder onderzoek van de Hogeschool Zuyd (Borm et al, 2008) bleek dat een van de snelst groeiende toepassingen van nanotechnologie de functionele coatings betreft, maar dat informatie en communicatie in de keten vrijwel afwezig is.

Doelstelling
Doelstelling van het project Easy2Clean is de implementatie en ontwikkeling van duurzame coatings met gemakkelijk te reinigen oppervlakken, in en door het mkb. In dit project werken twee hogescholen (Zuyd en Fontys), NanoHouse, TNO en een mkb-netwerk gezamenlijk aan een wereldwijde marktverkenning en implementatie van de kennis op de individuele producten. Het project zal werken als medium en katalysator voor uitwisseling van kennis, ervaring en apparatuur tussen ondernemingen en kennisinstellingen. Verder wordt beoogd om nieuwe en/of verbeterde product-markt combinaties te ontwikkelen op het gebied van ‘functionele coatings’. Bij dit project wordt een model ontwikkeld waarmee het intellectuele eigendom (IP) tussen hogescholen en het mkb wordt gedeeld.

Beoogde resultaten
Het RAAK-project ‘Easy2Clean” heeft meerdere beoogde resultaten:
1) het aanbrengen van nieuwe ‘functionele coatings’ op minimaal vijf substraten van betrokken bedrijven;
2) het delen van kennis met minimaal vijftig mkb-bedrijven over Easy-to-Clean oppervlaktes;
3) organiseren van thematische workshops;
4) ontwikkelen van tenminste vijf nieuwe product-markt combinaties;
5) het borgen van kennis op langere termmijn door het inrichten van een platform;
6) het inbedden van kennis op het gebied van ‘functionele coatings’ in het curriculum van twee hogescholen en het bevorderen van valorisatie.

Contactinformatie

Zuyd Hogeschool

Ellen Bijlsma-Uitterhoeve
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 045 4006272

Paul Borm
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 045-4006800