Ecologisch onderzoek tegengaan biofouling met UAF in box-coolers- KIEM HBO

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2019
Einddatum
31 augustus 2019
Regeling
KIEM 21st Century Skills

Het KIEM HBO project “Ecologisch onderzoek tegengaan biofouling met een ultrasoon anti-fouling systeem (UAF) in box-coolers” is gericht op het ontwikkelen van ecologische kennis t.a.v. het optimaliseren van UAF frequenties, intensiteit en blootstellingsduur om gegarandeerd bio-fouling te voorkomen in box-coolers van zeeschepen. Behalve in box-coolers, kunnen UAF-systemen in de toekomst ook worden toegepast op zogenaamde 'natte kunstwerken', zoals sluisdeuren of drijvende windmolens (in zout water). Nu wordt hiervoor giftige anti-fouling verf gebruikt, die uiteindelijk in het milieu terecht komt, of worden de kunstwerken mechanisch gereinigd, wat hoge kosten met zich meebrengt.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van HZ University of Applied Sciences, NIOZ EDS Yerseke en twee MKB bedrijven Delta-sistems en Meprom b.v. De samenwerking met beide MKB bedrijven is nieuw voor HZ en NIOZ.
HZ en NIOZ participeren beide in het Centre of Expertise Wind op Zee waarin vragen op het gebied van milieuvriendelijk ontwerp en, installeren en onderhouden van windmolens en installaties op zee centraal staan. Dit onderzoek biedt de mogelijkheid dit onderwerp op kleinschalige wijze te verkennen. Achterliggend idee hierbij is aan de hand van positieve resultaten uitbreiding van het netwerk en vervolgonderzoek te kunnen realiseren.
Het doel van dit project is drieledig, te weten:
a. onderzoek te doen naar het gegarandeerd voorkomen van biofouling op box-coolers bij het gebruik van UAF-systemen;
b. aan de hand van dit onderzoek de mogelijkheden voor meerjarige samenwerking tussen HZ, NIOZ met de twee MKB-ondernemers te verkennen;
c. mogelijkheden verkennen om het thema “milieuvriendelijk aangroei (m.n. mosselen) tegengaan bij windmolens op zee en zoutwaterinstallaties” met meerdere partners meerjarig te onderzoeken.

Contactinformatie

HZ University of Applied Sciences

Tjeerd Bouma
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Marlies van Eenennaam
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0118-489207

Netwerk- en projectleden