Eerder, sneller en beter vernieuwen in de maakindustrie

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2007
Einddatum
1 maart 2010
Thema's
Maakindustrie, Polymeren, Chemie en kunststoffen

Veel ondernemers in de maakindustrie zijn zich in de opgaande conjunctuur aan het heroriënteren op de positie van het bedrijf en bijbehorende strategie. Veel ondernemers zoeken kennis en ondersteuning in het succesvol omzetten van ambitie in een strategisch actieplan. Met de onderliggende concrete vragen wenden zij zich tot Syntens, brancheorganisatie en De Haagse Hogeschool. In de regio Zuid-Holland is er veel maakindustrie, maar met weinig structuurbepalende leaderfirms die de bedrijven sturen in vernieuwing. Er zijn wel leading clusters in de regio, maar die hebben maar een beperkte structurerende rol in de vernieuwing van het MKB.

Het doel van het programma is om een netwerk op te zetten waarin op duurzame wijze de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen gewaarborgd is. Binnen deze structuur ondersteunen de bedrijven elkaar en krijgen ze ondersteuning van de kennisinstellingen. De kennisinstellingen versterken hiermee de kennispositie in de regio en door de samenwerking met bedrijven kunnen zij de eigen kennis en onderwijsprogramma’s actualiseren. Na het programma moet de geboden structuur door de actieve participatie van bedrijven een structurerende rol vervullen voor strategische vernieuwing in de regio.

Bedrijven krijgen 1:1 ondersteuning bij het bepalen en uitwerken van de ambitie in een actieplan. Deze ondersteuning vindt plaats door begeleiding van experts, de inzet van het ESP-tool en door de uitwisseling van ervaringen tussen bedrijven onderling in bijeenkomsten van Strategische Partner Groepen. De korte lijnen in het samenwerkingsverband binnen dit programma zorgt voor een directe kennis en ervaringsuitwisseling tussen bedrijven onderling en met kennisinstellingen. Daarnaast zal er rond strategie gerelateerde thema’s verdiepend onderzoek verricht worden, per bedrijf, per groep en op consortium niveau. Ook de geboden structuur en gebruikte instrumenten zullen op basis van evaluatie aangepast en verfijnd worden.

Contactinformatie

De Haagse Hogeschool

Hatte van der Woude
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Saskia Harkema
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: (070) 445 82 94

Marcel van Geffen
Contactpersoon

Netwerk- en projectleden