Equa

Status
Beëindigd
Startdatum
1 november 2010
Einddatum
28 februari 2015
Thema's
ICT

Aanleiding
Al ruime tijd geleden is onderkend dat het vroegtijdig opsporen van fouten in het ontwikkeltraject van software lonend is. Zowel de kosten, de doorlooptijd als de kwaliteit zijn daar zeer bij gebaat. Binnen de wetenschappelijke wereld is een scala aan methoden en technieken ontwikkeld om dit vroegtijdig opsporen van fouten te bevorderen en mogelijk te maken. In de praktijk wordt nog (te) vaak weinig of geen aandacht besteed aan deze methoden en technieken. Daar is een aantal redenen voor: geen kennis, geen geld, geen tijd. De druk om snel vorderingen te maken is vaak groot. Daarnaast is het werkveld niet altijd in staat en/of bereid om de vertaling van wetenschappelijk gevalideerde inzichten naar in de beroepspraktijk toepasbare methoden en technieken te maken. Omgekeerd zijn soms binnen het werkveld innovatieve oplossingen voor het genoemde probleem bedacht, die onbekend zijn in de onderzoekswereld maar in aanmerking zouden kunnen komen voor een verdere wetenschappelijke analyse.

Doelstelling
EQuA wil de vertaalslag maken tussen theorie en praktijk, beide kanten op. Dit betekent dat geïnventariseerd wordt wat de huidige stand van zaken is binnen het werkveld én binnen de wetenschap en dat samen met het werkveld concreet vastgesteld wordt waaraan het meest behoefte is. Hiertoe worden vijf deelprojecten uitgevoerd:
1. Vraagarticulatie, vraagsturing
2. Validatie van requirements en modellen
3. Code analyse en transformatie
4. Refactoring (‘opschonen’) van modellen en code
5. Implementatie in de beroepspraktijk

Het onderzoeksprogramma wordt uitgevoerd door docenten en junior onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam en Fontys Hogeschool, ondersteund door ervaren onderzoekers van de deelnemende wetenschappelijke instellingen als het Centrum voor Wiskunde en Informatica, TU Delft en TU Eindhoven.

Beoogde resultaten
De resultaten van het programma zullen bestaan uit ontwikkelde methoden en technieken om vroegtijdig fouten op te sporen bij het ontwikkelen van software. Daarnaast is een resultaat de ervaringen bij het implementeren van deze methoden en technieken. De uitkomsten worden gedeeld met het werkveld en zullen worden teruggekoppeld naar de opleidingen informatica van de deelnemende hogescholen.

Contactinformatie

Fontys Hogeschool Eindhoven

Leo van der Aalst
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.