Every picture tells a story

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2012
Einddatum
1 oktober 2014
Thema's
Kunst, Cultuur en Creatieve Industrie

Every picture tells a story
Communicatie door gebruik van innovatieve data-visualisatie
2011-19-7M
Aanleiding
Er is steeds meer en steeds complexere informatie beschikbaar. Tussen communicatieprikkels ontstaat concurrentie, en het is voor mensen moeilijk om relevante informatie te selecteren en te verwerken. Bedrijfsleven en overheden gebruiker daarom steeds vaker infographics om informatie begrijpelijk te maken voor hun doelgroepen.
Digitale productie- en verspreidingsmethoden maken het in principe steeds eenvoudiger om infographics te maken. Het productieproces van infographics kan echter tijdrovend en daardoor kostbaar zijn. Bovendien is de effectiviteit van infographics niet altijd duidelijk. De professie is sterk in ontwikkeling. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen hebben producenten van infographics nieuwe kennis nodig op het gebied van het interdisciplinaire productieproces, communicatie- en mediatechnieken en ‘usability’. De consortiumpartners willen deze leemte vullen.
Doelstelling
De vraag is hoe nieuwe innovatieve werkmethoden ontwikkeld kunnen worden en hoe kennis kan worden gedeeld, zodat het werkveld in de toekomst kan blijven voldoen aan de communicatievraag van opdrachtgevers en gebruikers.
Om alle facetten van het vak te coveren moet er geput worden uit drie soorten kennis:
1. Datareporting (informatie analyseren).
2. Transformation (informatie interpreteren en betekenis geven).
3. Designing (informatie visualiseren door het gebruik van beeld en tekst).
Beoogde resultaten
Het onderzoek naar succesfactoren voor een efficiënte productie van inhoudelijk verantwoorde, visueel aantrekkelijke en begrijpelijke infographics levert nieuwe kennis, innovatieve methoden en instrumenten op. De resultaten van het onderzoek zullen bovenal praktisch toepasbaar zijn en de verkregen kennis zal toegankelijk worden gemaakt voor het werkveld en het onderwijs. Hiertoe wordt een handboek ontwikkeld voor onderwijs en het werkveld.
De projectpartners zullen gedurende het onderzoek pilotprojecten uitvoeren, case histories documenteren en publiceren en reeds beschikbare kennis bundelen en verspreiden via congressen, online platforms, bachelor - en bijscholingsonderwijs en seminars.

Contactinformatie

Hogeschool Utrecht

Carel Kuitenbrouwer
Contactpersoon

Hans Hoving
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088 - 481 81 21

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden

 • AD Nieuwsmedia
 • adfact media & advertising intelligence
 • CleverFranke
 • Inspiring Data
 • Koeweiden Postma
 • Paul Maas Illustratie
 • Sanoma Digital The netherlands (nu.nl)
 • Schwandt Infographics
 • UvA - Faculteit Economie en Bedrijfskunde
 • vizualism
 • Ymke's Infographics