Firebee

Status
Beëindigd
Startdatum
1 februari 2012
Einddatum
1 februari 2014
Thema's
ICT, Volkshuisvesting, Bouw en Ruimtelijke Ordening

FireBee
Praktijkgericht onderzoek ter ondersteuning van de ontwikkeling van op Zigbee gebaseerde hulpmiddelen voor brandweerteams
2011-19-30M
Aanleiding
ZigBee is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Het is bedoeld als aanvulling op Bluetooth en WiFi. De Brandweer heeft veel belangstelling voor hulpmiddelen als Zigbee om de fysieke veiligheid van hulpverleners te verbeteren. Het kan brandweermensen binnen brandende gebouwen ondersteunen in hun gevaarlijke werk. Producten die in deze omgeving gebruikt worden, moeten uiteraard zeer robuust zijn om hulp te kunnen bieden bij soms levensbedreigende situaties. Dit kan alleen door deze eisen in elke ontwerpstap serieus te nemen.
Een consortium van bedrijven wil op Zigbee gebaseerde producten op de markt brengen die de veiligheid van brandweermensen in gebouwen verbeteren. Er is praktijkgericht onderzoek nodig om optimale ontwerpkeuzes voor deze producten te kunnen maken.
Doelstelling
Het onderzoek richt zich op twee generieke onderwerpen: Enerzijds de positiebepaling binnen een draadloos sensornetwerk, anderzijds de spraakcommunicatie via zo’n netwerk onder ongunstige omstandigheden.
De specifieke praktijkcase voor deze generieke problemen is de lokalisatie van brandweermensen en spraakverbindingen tussen brandweermensen met behulp van Zigbee. Onder het motto “the show must go on” ligt de nadruk van deze case op de robuustheid van de te kiezen oplossingen onder (voor elektronica en radioverbindingen) zware omstandigheden als vuur, water, rook, beton en grote temperatuurverschillen.
Het uitdrukkelijke doel van het project is een bijdrage te leveren aan het concept van een enabling technologie, intelligente sensornetwerken, met diverse toepassingen. Deze toepassingen zijn onderdeel van de nieuwe ICT-trend: the Internet of Things.
Beoogde resultaten
Positiebepaling met draadloze sensornetwerken is een algemeen toepasbare techniek. Spraak over Zigbee is nieuw, en zinvol in zware fysieke omstandigheden. Er zijn bovendien veel andere toepassingen denkbaar in situaties waar de bestaande communicatiemiddelen het laten afweten.
Door FireBee kunnen bedrijven die producten ontwerpen met Zigbee beter gefundeerde keuzes maken voor technische principes die nodig zijn voor een correcte werking van die producten onder ongunstige omstandigheden en in fysiek zware situaties van de gebruikers.
Voor het “HBO team IIP Sensornetwerken” worden de resultaten beschikbaar gesteld ter ondersteuning van de kenniskringen en voor gebruik in de lokale curricula.

Contactinformatie

Fontys Hogeschool Eindhoven

M.J.G. Wintels
Contactpersoon

A. Lak
Contactpersoon

Johan Vlugter
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0877-875454

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden