Gebouwschil (IMDEP)

Status
Beëindigd
Startdatum
1 november 2010
Einddatum
1 november 2014
Thema's
Duurzaamheid en Energie, Polymeren, Chemie en kunststoffen

Aanleiding
De gebouwschil is de laag van een gebouw waar binnen en buiten gescheiden worden. De gebouwschil is een belangrijke drijfveer bij nieuwe materiaalontwikkelingen, omdat materialen aan strenge eisen moeten voldoen. Grote energieverliezen kunnen optreden, maar ook kunnen energiewinsten worden geboekt. De komende jaren zal de gebouwschil sterk veranderen en producenten van duurzame materialen, zonnecellen en gebouwschilelementen zijn zich hier sterk van bewust. De bedrijven weten dat de huidige materialen vervangen moeten worden, maar nog niet door welke type materialen en materiaalconcepten. Vertrekpunt van dit RAAK-PRO project is het kennisprogramma Wijk van Morgen en de bestaande samenwerkingen van de Hogeschool Zuyd met Avans Hogeschool, Wageningen UR, Scheuten en TNO.

Doelstelling
De centrale onderzoeksvraagstelling is: Wat zijn de (materiaal)concepten voor de energieleverende en duurzame producten voor de gebouwschil van morgen?
Het onderzoeksprogramma is opgebouwd uit drie onderzoekslijnen en vervolgens uit zeven projecten. De drie onderzoekslijnen zijn:
1. Theoretisch onderbouwd beslismodel voor gebouwschilontwikkeling (inventarisatie).
2. Uitwerking alternatieven in producten.
a. duurzame materialen in de gebouwschil
b. integratie van zonnecelmodulen in de traditionele gebouwschil. 3. Integratie en testen van energieleverende en duurzame materialen in de gebouwschil.
Leden van het consortium zijn de kennisinstituten TNO en Wageningen UR en de bedrijven Solland, Scheuten, Cauberg Huygen en Bamboo Solutions. Het project wordt ingediend door lectoraat Nieuwe Energie en lectoraat Gebouwde omgeving en Regionale Ontwikkeling van Hogeschool Zuyd en het lectoraat Innovatie Bouwproces en Techniek van Avans Hogeschool.

Beoogde resultaten
In fase 1 wordt een inventarisatie uitgevoerd waar zonnecelmodules en duurzame materialen geïntegreerd kunnen worden in de gebouwschil. Vervolgens worden de beste drie opties geselecteerd en minimaal drie demonstrators gebouwd. Deze demonstrators worden getest (in de Wijk van Morgen) en geëvalueerd. In deze fase zal gefocust worden op ‘hergebruik’ en toepassen van hernieuwbare materialen uit de regio. Daarnaast wordt onderzocht welke problemen kunnen optreden bij de organisatie in het bouwproces bij introductie van deze nieuwe producten.
In fase 2 wordt verder geëvalueerd en onderzocht hoe de energieleverende functies (zonnecellen) en duurzame materialen verder geïntegreerd kunnen worden in producten die deel uitmaken van de gebouwschil.

Contactinformatie

Zuyd Hogeschool

Ronald Rovers
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 045 4006570

Ellen Bijlsma-Uitterhoeve
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 045 4006272