(G)een moer aan

Status
Beƫindigd
Startdatum
1 juni 2016
Einddatum
31 mei 2019
Thema's
Maakindustrie, Gedrag en Maatschappij
Regeling
RAAK-mkb

(G)een moer aan!

Aanleiding
Massafabricage in de (mkb-)maakindustrie is aan het veranderen in flexibele fabricage en assemblage van kleine series, klantspecifieke onderdelen en eindproducten. Hiervoor zijn nieuwe systemen voor het mkb nodig, waarin robots en mensen samen kunnen werken. De systemen moeten zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe productieomstandigheden, met lage opstartkosten.
In de vraag van betrokken mkb-partners is de focus gelegd op een repeterende productiehandeling die in veel sectoren voorkomt en die relatief veel arbeidstijd kost: het indraaien van moeren en bouten in een object.

Doelstelling
De centrale onderzoeksvraag van dit RAAK-project luidt: Hoe kan een operator een robot eenvoudig, snel en veilig inleren om assemblagehandelingen te verrichten voor het snel en robuust verbinden van bouten, moeren en ringen met objecten?

De ambitie van het project is om het herconfigureren van een robotsysteem voor een nieuwe taak in een productieomgeving net zo eenvoudig en snel te maken als het gebruik van een smartphone.
Het project hanteert als onderzoeksmethode het ontwerpgericht onderzoek. Daarnaast zetten de onderzoekers een proces- en taakanalysemethode in voor het uiteenrafelen van de taken van robot en mens. Zo komen ze tot een optimale taakverdeling tussen mens en robot en ook tot het ontwerp van de mens-robotinteractie. De onderzoekers willen met een demonstrator laten zien dat er een interessante businesscase voor het bedrijfsleven ligt, waarbij robots kunnen bijdragen aan het behalen van winst in economisch, technisch (productie) en sociaal opzicht.

Beoogde resultaten
Het resultaat van dit praktijkgerichte onderzoeksproject is een algemeen bruikbare en gevalideerde ontwerpmethodiek voor de opzet van een gebruiksvriendelijke user interface van een boutmontagerobot op de werkvloer.
Het concrete resultaat is een demonstrator van een montagerobot voor eenvoudige assemblageprocessen.

De projectgroep zorgt voor de verdere verspreiding van de opgedane kennis door minimaal zes events, gastcolleges en symposia, en minimaal drie publicaties in belanghebbende vaktijdschriften.

Contactinformatie

Fontys Hogescholen

Henk Kiela
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088-5076394

Johan Vlugter
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088-5075454

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden