Gelijkspanning breng(t) je verder

Status
Beëindigd
Startdatum
1 februari 2013
Einddatum
1 augustus 2015
Thema's
Maakindustrie


Gelijkspanning

Aanleiding
Duurzame elektrische energiebronnen hebben de toekomst. Klein- en grootschalige projecten op het gebied van duurzame energieopwekking zorgen echter in het huidige, complexe energienet voor stroomstoringen. Dat komt mede doordat deze duurzame energiebronnen gelijkspanning (DC) produceren, terwijl uit het stopcontact wisselspanning (AC) komt.
Dat zou ondervangen kunnen worden door kleine energienetwerken (grids) te creëren waarin duurzame gelijkspanning (DC) direct naar gebruikers vloeit in een DC-netwerk. Door deze grid te koppelen aan het grote energienetwerk blijft energietoevoer gegarandeerd en kan het bovendien als balansnet fungeren voor het AC-netwerk. Balansnetten op gelijkspanning zijn echter nog een onontgonnen gebied in de energiewereld. Dit project beoogt deze leemte te vullen.

Doelstelling
In dit RAAK-project wordt middels theoretisch onderzoek en testopstellingen onderzocht hoe meerdere economisch haalbare micro-DC en mini-DC grids in de praktijk gerealiseerd kunnen worden. Bovendien wordt onderzocht hoe een midi-DC grid, gebaseerd op reële gebruikerswensen, gerealiseerd kan worden met projectpartners. De intentie is om een blijvend onderzoeks- en kenniscentrum voor DC en smartgrids te zijn.

Resultaten
Het project zal de kennis over en ervaring met DC-netwerken aanzienlijk vergroten en daarmee gelijkstroom stevig op de kaart zetten – zowel in het onderwijs als in de MKB-praktijk. De DC-smartgrids leveren een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van het rendement van duurzame DC-bronnen. Het onderzoek laat zien welke besparingen op gebruikersniveau en in het systeem als geheel te realiseren zijn. Deze uitkomsten vormen de concrete en relevante input voor de deelnemende mkb-bedrijven.
De kennis wordt geborgd in scripties, rapportages, best practices, conferenties en artikelen in vaktijdschriften. Het kenniscentrum zal ook toekomstig toegepast onderzoek blijven verrichten naar gelijkspanning en smartgrids.

Contactinformatie

De Haagse Hogeschool

Johan Woudstra
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 015-2606318