GOAL

Status
Beëindigd
Startdatum
1 januari 2013
Einddatum
1 januari 2015
Thema's
Jeugdzorg
Regeling
RAAK-publiek

GOAL!
Sociale jeugdprofessionals en sportbegeleiders samen voor één doel
2012-14-23P
Aanleiding
Sport is goed voor je. Het is gezond, je raakt je energie kwijt en je leert sociale vaardigheden. Rotterdamse instellingen voor jeugdhulp, buurtwerk en opbouwwerk willen risicojongeren graag aan het sporten krijgen. Sportverenigingen bewegen zich op hun beurt richting het sociale domein. Een gezamenlijke inzet kan een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.
Maar hoe geven professionals uit het sociale jeugddomein en sportbegeleiders gezamenlijk vorm aan de inzet van sport, zodat er daadwerkelijk positieve bijdragen aan de sociale ontwikkeling van jongeren worden gerealiseerd? Deze innovatievraag van Rotterdamse professionals uit de sociale jeugdsector en sportsector is het uitgangspunt van dit project GOAL!
Doelstelling
De aard van de interacties tussen de jongeren, hun begeleiders, ouders en sportleiders is van invloed op de positieve effecten van sport. Het onderzoeksproject GOAL! is gericht op het ontwikkelen van de optimale context voor die interacties. De centrale onderzoeksvraag luidt: Hoe kunnen (professionele) sportbegeleiders en professionals uit het sociale jeugddomein een samenhangende inzet van sport realiseren die optimaal bijdraagt aan de sociale ontwikkeling van risicojongeren?
Door middel van cocreatie ontwikkelt het project GOAL! een gezamenlijke innovatieve inzet van sport, die positief bijdraagt aan de sociale ontwikkeling van risicojongeren. Kern van het onderzoek is de pilot die wordt ontwikkeld in de ‘probleemwijk’ Hillesluis in de deelgemeente Feijenoord Rotterdam. Door samen te werken bij de inzet van sport in de begeleiding van risicojongeren, willen de consortiumpartners werken aan een instrument ter versterking van de pedagogische competenties van de (vrijwillige) sportbegeleiders.
Beoogde resultaten
De verwachte resultaten van het project zijn dat professionals en vrijwillige medewerkers ervaring opdoen met de meerwaarde van het inzetten van sport als instrument voor sociale ontwikkeling. Zij hebben nieuwe samenwerkingsvormen en interventies ontwikkeld, waarin de inzet van sport centraal staat. Na afloop van het project zetten sociale jeugdprofessionals sport in als onderdeel van hun begeleidings- of activeringsaanbod. Sportbegeleiders zijn pedagogisch toegerust om risicojongeren in de sport te begeleiden.
Resultaten van het project worden uitgewisseld met collega-professionals en collega-instellingen en verenigingen. Opname in de opleiding en bijscholing van de sociale professionals en sport(management)professionals en in trainerscursussen en opleidingen van de (vrijwillige) sportbegeleiders zorgt voor een duurzame borging van de opbrengsten.
Door dit project kunnen meer jongeren de positieve effecten ervaren van het meedoen aan sport.

Contactinformatie

Hogeschool Rotterdam

Toby Witte
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 010-7945561

Thérèse Martens
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Consortiumleden