Green Eyes

Status
Beëindigd
Startdatum
1 januari 2012
Einddatum
1 januari 2016
Thema's
Landbouw, Natuur en Milieu

Green eyes

Bottom-upinnovatie via kwantitatieve waarneming van gewasontwikkeling tijdens de productie

PRO-3-30

Aanleiding
Momenteel bestaat er voor het mkb binnen de glastuinbouw geen financieel haalbare methodologie en technologie om bij te houden hoe gewassen reageren op teeltomstandigheden. Het ontbreken van deze methodologie en technologie maakt de mkb-ondernemer huiverig om nieuwe teelttechnieken toe te passen binnen zijn bedrijf. Een kleine verstoring in de teelt kan namelijk enorme economische gevolgen hebben. Terughoudendheid tot innoveren is echter ook geen optie, wil de Nederlandse glastuinbouw haar internationaal ijzersterke reputatie en positie behouden.
Dit onderzoekproject zal een model en methode opstellen waarmee het effect van nieuwe omstandigheden op gewassen nauwkeurig gemeten kan worden.


Doelstelling
Doelstelling van het project is telers inzicht te geven in het effect van teeltinterventies op onder andere de plantbasis. De projectgroep doet dit door betaalbare technieken te ontwikkelen waarmee tuinmedewerkers informatie kunnen verzamelen (fenotypering). Met de verzamelde informatie kunnen telers vaststellen of nieuwe teeltmethoden rendabel zijn voor hun bedrijfsvoering en kan gewerkt worden aan optimalisatie van de teelten.

Het onderzoeksplan bestaat uit zeven stappen:

1. Een analyse van eerdere pogingen om via fenotypering gewasinformatie te bundelen.
2. Het ontwikkelen van waarnemingstechnieken die (v)mbo-studenten kunnen uitvoeren en betrouwbare informatie opleveren.
3. Het testen van deze waarnemingstechnieken.
4. Het ontwikkelen van analysemodellen die de data vertalen naar teelthandelingsadviezen.
5. Het verzamelen van data over verschillende plantenrassen onder identieke omstandigheden
6. Het ontwikkelen van bedrijfsoverstijgende modellen die onder meer de reacties van gewassen vertalen naar fenotypisch gedrag onder verschillende omstandigheden.
7. De ontwikkeling van een protocol waarmee telers nieuwe gewassen eenvoudig in een fenotyperingsregime kunnen onderbrengen.


Beoogde resultaten

Het onderzoek wil nieuwe kennis genereren om tot de volgende resultaten te komen:
• Een simpel, maar robuust gewasmonitoringsysteem (fenotypering) dat door laaggeschoold personeel gebruikt kan worden tijdens de gewasverzorgingswerkzaamheden, zowel binnen teeltbedrijven als bij veredelaars.
• De daarbij behorende analysemethoden (softwaremodellen), die gewasmanagers ondersteunen bij hun beslissingen over doelgerichte teeltintervisies.
• Overkoepelende bedrijfsmodellen die het fenotypische gedrag bij gewasinnovaties vastleggen, waarmee nieuwe teeltsystemen sneller in de praktijk getest kunnen worden.

Telers en (v)mbo- en hbo-studenten participeren in het onderzoek. Voor de telers die niet direct participeren worden er voordrachten gehouden op bijeenkomsten van telersverenigingen en studieclubs. Verder worden de resultaten van het project gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften.

Contactinformatie

Hogeschool Inholland Den Haag

Olaf van Kooten
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Monique Dijkstra
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Consortiumleden