Greening the cloud

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2014
Einddatum
30 november 2016
Thema's
ICT, Kunst, Cultuur en Creatieve Industrie
Regeling
RAAK-mkb

Greening the Cloud

Aanleiding
Cloudserviceproviders – bedrijven die via internet connectiviteit, opslag- en rekencapaciteit, applicaties en diensten aanbieden – zijn sterk in opkomst in dit digitale tijdperk. De data van deze providers worden opgeslagen in zogenaamde datacenters. Omdat deze centers op dit moment energiegrootverbruikers zijn, krijgen providers steeds meer te maken met strengere overheidseisen om hun energieverbruik te verlagen. Bovendien willen providers zich graag op duurzaamheid onderscheiden en kan energiebesparing hogere performance opleveren. Het ontbreekt cloudserviceproviders echter aan kennis en de mogelijkheid om ervaringen uit te wissen. Het RAAK-project Greening the Cloud wil dit kennisplatform bieden.

Doelstelling
De centrale onderzoeksvraag luidt: ‘Hoe kan de energie-efficiëntie van IT-clouddiensten worden getest en verbeterd?’ Het project richt zich daarbij op het inzetten van faciliteiten en kennis uit zowel de wetenschap als de professionele beroepspraktijk.
Er worden 8 tot 10 casestudies met mkb’ers opgezet om op een gestructureerde manier relevante ontwerpstrategieën te testen in de praktijk. De resultaten van de casestudies worden samengevoegd tot een model (Green Cloud Model), waarin nieuwe richtlijnen over meer generaliseerbare uitspraken van groene ontwerpstrategieën samenkomen.

Beoogde resultaten
Op basis van het Green Cloud Model wordt een ‘toolkit’ van richtlijnen en ontwerpstrategieën voor cloudserviceproviders opgesteld. Bovendien wordt een model ontwikkeld om energieverbruik naar kosten te vertalen. In dit project werkt de Hogeschool van Amsterdam (domein Techniek en domein Media, Creatie en Informatie) samen met de Software Improvement Group, 9 cloudservice providers, 2 kennisinstellingen (UvA en Vrije Universiteit) en 3 relevante brancheorganisaties (ISP connect, GreenIT Amsterdam Region, Software VOC/NL ICT).
Kennis wordt blijvend geborgd en ontwikkeld in het netwerk van serviceproviders en betrokken kenniscentra, dankzij de grote onderlinge verwevenheid en afhankelijkheid van serviceproviders. De HvA en brancheorganisaties blijven bijdragen aan kennisontwikkeling middels seminars en onderzoek.

Contactinformatie

Hogeschool van Amsterdam

Robert van den Hoed
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dymph van Outersterp
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 020-5953328