Het gebruik van meetinstrumenten in de dagelijkse zorgpraktijk

Status
Beëindigd
Startdatum
1 november 2011
Einddatum
19 oktober 2016
Thema's
Gezondheid en Zorg, Onderwijs

Aanleiding
Professionals willen vaak meetinstrumenten gebruiken maar in de praktijk blijkt dit vaak niet te lukken. Ze realiseren zich dat het gebruik van meetinstrumenten bijdraagt aan een betere onderbouwing en het monitoren van professioneel handelen waardoor de kwaliteit van hun handelen en de zorg verbetert. Dit wordt ook wel Routine Outcome Measurement genoemd. Het gebruiken van meetinstrumenten is onderdeel van elke evidence based richtlijn of standaard.

Uit de (inter)nationale literatuur en uit eigen projecten komen een aantal algemene bevorderende en belemmerende factoren voor het gebruik van meetinstrumenten naar voren. Uit de literatuur is onvoldoende duidelijk waarom het de ene professional wel lukt om meetinstrumenten te gebruiken en een andere niet. In dit RAAK Pro project wordt een vervolgstap gemaakt en staat het bestuderen van de werkwijze en de kenmerken van ‘best practices’ centraal.

Doelstelling
Vraagstelling en wisselwerking onderzoek en praktijk
De centrale vraagstelling is: “Hoe kunnen we zorgen dat zorgprofessionals de beschikking hebben over kwalitatief goede en hanteerbare meetinstrumenten en dat ze deze optimaal gebruiken in de dagelijkse praktijk?”
De hogeschool Zuyd vormt een consortium samen met de beroepsverenigingen NVLF, EN, KNGF en V&VN, de universiteit Maastricht, EMGO+-instituut, VU medisch centrum Amsterdam, Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht. Het onderzoek is opgedeeld in vijf fasen:
1. Onderzoek naar bevorderende en belemmerende factoren bij het gebruik van meetinstrumenten
2. Onderzoek naar optimaliseren beschikbaarheid meetinstrumenten
3. Onderzoek naar sets van meetinstrumenten
4. Onderzoek naar de kwaliteit en implementatie van meetinstrumenten bij toepassing in de dagelijkse praktijk
5. Educatie van professionals en ontwikkelen van beleid

Beoogde resultaten
• Meetinstrumenten en de hieraan gekoppelde toelichtingformulieren (informatie over gebruik en kwaliteit) en relevante links zijn geüpdatet en toegevoegd (minimaal 75) aan de databank.
• Een overzicht van geïnventariseerde sets hanteerbare meetinstrumenten voor diverse chronische patiëntengroepen en domeinen (ten minste 10), welke zoveel mogelijk aansluiten bij aanbevelingen uit (inter)nationale richtlijnen.
• Een gebruiksvriendelijke up to date web-proof database en een rapport met de uitwerking van de genoemde procedure voor kwaliteitsbeheer.
• Literaire onderbouwing en voortgang in twee promotietrajecten.
• Educatiemateriaal voor diverse doelgroepen ((post)HBO), plan van aanpak voor beleid, organisatie en praktijk.

Het implementeren van het gebruik van meetinstrumenten in de dagelijkse praktijk is een langdurig en complex proces. In dit project is de ambitie opgepakt om uit te groeien tot een duurzame nationale infrastructuur op dit gebied van waaruit steeds nieuwe projecten worden geëntameerd. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor het Expertisecentrum meetinstrumenten in de zorg van waaruit het consortium samen kan werken (www.meetinstrumentenzorg.nl). Als onderdeel van dit project wordt de database uitgebouwd tot een landelijk bronbestand van meetinstrumenten.

Contactinformatie

Zuyd Hogeschool

Ellen Bijlsma-Uitterhoeve
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 045 4006272

Sandra Beurskens
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 045-4006295

Netwerk- en projectleden