High Tech Innovatiehub

Status
Beëindigd
Startdatum
1 maart 2013
Einddatum
1 maart 2015
Thema's
Maakindustrie

Hightech Innovatiehubs

Aanleiding
De hightech innovatiehub is een vorm van open innovatie die is voortgekomen uit het mkb. Het is een broedplaats waarin groepen creatieve studenten zich buigen over organisatorische, proces- en innovatievragen met het doel deze op te lossen.
Deze opzet staat als vorm van open innovatie nog in de kinderschoenen. Het mkb beseft dat en wil samen met Saxion, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het Achterhoeks Centrum voor Techniek onderzoek doen naar de beste vormen van samenwerking binnen een hub.

Doelstelling
Primair doel van dit project is het creëren van productinnovaties binnen de hubs, door het faciliteren van een creatieve omgeving, het injecteren van de hub met HTSM-kennis, het assisteren in innovaties, het leveren van HTSM-geïnfecteerde studenten/docenten en het ondersteunen door coaching en advisering. Daarnaast gaan we in dit project multidisciplinair onderzoek doen naar de kritische succesfactoren van de diverse vormen van hightech innovatiehubs.
In het project onderzoeken we onder andere de mogelijke organisatievorm, behoud van continuïteit in onderzoek, vastlegging resultaten, creëren van creativiteit, cocreatie, omgang met IP-rechten, kosten van een hub, wederkerigheid van inbreng en bereikte innovatieresultaten. Doel is om deze aspecten van opzet, vorm en ervaring (best practices) inventariseren en beoordelen, zodat andere bedrijfsgroepen in staat zijn om zelf ook een hightech innovatiehub op te zetten.

Beoogde resultaten
De concrete resultaten van dit project zijn:
• 5 goedlopende hubs in de hightech sector
• Aanzet tot nog eens 5 hubs startend in 2014-2015
• 10 succesvolle innovatietrajecten en productinnovaties
• Praktische kennis voor het mkb over het organiseren van Open Innovatie
• Good practices en handleiding voor het opzetten van nieuwe hubs
• Wetenschappelijk gefundeerde inzichten in de werking van open innovatiesystemen in het mkb met de nadruk op de sociale dimensie (HRM en samenwerkingsrelaties en -verbanden tussen mkb)
• Valorisatie van hbo-kennis in cocreatie met het mkb in de regio
• Kennisinput voor de opleiding Small Business, Technische Bedrijfskunde, Hospitality en minors als Leren Innoveren en Factory of the Future
• Netwerk van ondernemers, professionals en FastForwardTrainees in open innovatie

Voor de kennisdisseminatie worden workshops, seminars, practica, bedrijfsbezoeken, presentaties en netwerkbijeenkomsten rondom HTSM, innovatie en praktijkonderzoek ingezet.
De resultaten van het onderzoek worden verwerkt tot (wetenschappelijke) publicaties in vakbladen en gepresenteerd op het eigen eindcongres, op seminars en spreekbeurten bij regionale bedrijfsverenigingen. Bij disseminatieactiviteiten worden nadrukkelijk ook andere branches, andere organisaties en instellingen betrokken omdat een innovatiehub ook voor hen interessant kan zijn.

Contactinformatie

Saxion Hogescholen Enschede

Wim Boomkamp
Contactpersoon

Babette de Weerd
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0570-603 512

Babette de Weerd
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0570 - 603 512

Consortiumleden

Netwerk- en projectleden