In Touch; touch screen toepassingen/happy games voor mensen met dementie

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2011
Einddatum
1 oktober 2014
Thema's
Gezondheid en Zorg, Kunst, Cultuur en Creatieve Industrie, ICT
Regeling
RAAK-publiek

Aanleiding
Multimedia en spelvormen worden al voorzichtig ingezet als hulpmiddel in de zorg voor mensen met dementie. De eerste ervaringen zijn positief, maar hebben bij zorgprofessionals tot nieuwe vragen geleid. Zo is er behoefte aan individuele spellen die zelfstandig gespeeld kunnen worden en die ook gegevens kunnen opleveren over de capaciteit van de spelers met dementie. Een nieuwe, gebruiksvriendelijke interface in de zorg maakt het mogelijk om individuele spellen te ontwerpen als applicaties voor de iPad. Daarmee kan innovatie worden ingezet voor een veranderende doelgroep en kunnen met een geschikt hulpmiddel meer applicaties (op maat) worden aangeboden, die bovendien te updaten zijn.

Doelstelling
De centrale vraagstelling binnen dit project luidt: Kunnen happy games ingezet worden voor mensen met lichte en matige dementie, om zelf een zinvolle activiteit te kunnen ontplooien die plezier oplevert, een gevoel van prestatie geeft, die informatie oplevert voor het zorg-/behandelplan en een onderwerp voor communicatie kan zijn?

De vraag wordt binnen het project verder uitgewerkt met de professionals in de zorg voor mensen met dementie in fase 1 en 2, en op het gebied van informatie voor het zorg-/behandelplan. Studenten van verschillende disciplines werken samen aan opdrachten en participeren in het onderzoek. In nauw overleg met de professionals in de zorg wordt de innovatie toegepast en geëvalueerd in drie zorgvormen: dagbehandeling, kleinschalig wonen en het verpleeghuis.

Beoogde resultaten
De Hogeschool Rotterdam zal, mede gebaseerd op de expertise van St.Andrews University in Schotland, een aantal happy games ontwikkelen die bij drie grote ouderenzorgorganisaties van Rotterdam getest en geëvalueerd worden door exploratief onderzoek.
Tevens wordt een nieuwe behuizing voor touchscreens ontwikkeld en getest, om deze geschikt te maken voor gebruik door mensen met dementie.
De ontwikkelde spellen kunnen verder verspreid en aangepast worden. De nieuwe inzichten worden verwerkt in het onderwijs van zowel gezondheidszorg‐ als technische opleidingen en in mogelijke contractactiviteiten voor bijscholing.

Kenniscirculatie onder professionals en voor het onderwijs vindt plaats in samenwerking met Ideon en de Hogeschool Utrecht, beide consortiumlid in dit project. De duurzaamheid van de innovatie wordt geborgd door verdere verspreiding, updating en ontwikkeling van nieuwe applicaties mogelijk te maken.

Contactinformatie

Hogeschool Rotterdam

Anita Feleus
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 010-7945449

Consortiumleden