Inktjet printen

Status
Beëindigd
Startdatum
1 oktober 2009
Einddatum
1 oktober 2013
Thema's
Polymeren, Chemie en kunststoffen, Maakindustrie

Aanleiding
Inkjetprinten is een technologie die al jaren gebruikt wordt voor het printen van tekst en afbeeldingen op papier. De laatste jaren worden echter in een hoog tempo nieuwe applicatiemogelijkheden voor deze technologie ontwikkeld. Dit wordt mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van nieuwe materialen en inkten, zoals nanodeeltjes en geleidende polymeren, en verbetering van inkjetprintsystemen en printkoppen. Verder worden deze ontwikkelingen gestimuleerd doordat vanuit de applicatiekant de vraag groeit naar technieken die locaal, alleen daar waar nodig, materiaal kunnen deponeren en die compatibel zijn met in-line en roll-to-roll fabricage.

Doelstelling
Om deze relatief nieuwe productietechnologie te verbeteren en de toepassingsmogelijkheden uit te breiden is er nog veel onderzoek nodig. Het onderzoek in dit project richt zich op:
• de printbaarheid van materialen;
• de interactie van deze materialen met het substraat;
• de functionaliteit die met deze materialen gecreëerd kan worden;
• de kostenaspecten van implementatie van inkjettechnologie.
Hierbij zal de nadruk liggen op de interactie tussen de te printen materialen en het substraat. Dit wordt vanuit verschillende kanten bekeken: vanuit de inkt, de printer, het substraat en de toepassing. Ook het beïnvloeden van de interactie tussen inkt en substraat door aanpassing van de te printen materialen en behandeling van de substraten zal onderzocht worden.

Beoogde resultaten
De manier waarop het onderzoek wordt uitgevoerd is door middel van experimentele verificatie: in verschillende opeenvolgende onderzoekscycli worden parameters, zoals inkteigenschappen, substraateigenschappen en printinstellingen gevarieerd en geoptimaliseerd. Modelvorming zal worden gebruikt ter ondersteuning van de begripsvorming.
In de eerste fase van het onderzoek wordt er vooral onderzoek gedaan aan de meer generieke problemen, zoals druppelvormig, het uitvloeien van de druppels op het substraat, het samenvloeien van druppels en het beïnvloeden van deze effecten via inktsamenstelling en substraatbehandeling.
In de tweede fase van het project worden deze effecten vertaald richting specifieke applicaties van de verschillende deelnemers. Daarbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de verschillende IP belangen van de betrokken bedrijven.

Met de vertegenwoordigers in het programmateam van het consortium worden al deze aspecten behartigd door meerdere deelnemers. Daarnaast zijn bij het consortium een aantal adviserende bedrijven en kennisinstellingen betrokken met veel ervaring op inkjetprintgebied.
Het onderzoek zal deels plaatsvinden op het laboratorium van het lectoraat Functionele Polymeren, waar twee inkjetprintsystemen beschikbaar zijn, en deels bij de bedrijven en kennisinstellingen. Tijdens het project zullen de testfaciliteiten verder verbeterd worden. Bij het onderzoek worden ook studenten ingezet, bijvoorbeeld door stage- en afstudeeropdrachten te koppelen aan het onderzoek.

De resultaten van het onderzoek komen op verschillende manieren beschikbaar voor de deelnemende partijen en andere geïnteresseerden:
• via implementatie in de beroepspraktijk van de deelnemende bedrijven door vertaling van de resultaten naar de toepassing van het bedrijf;
• via implementatie in de onderwijspraktijk door deelname van docenten en studenten in het onderzoek;
• door verspreiding van de resultaten door middel van publicaties;
• door verspreiding van resultaten door het organiseren van jaarlijkse bijeenkomsten met geïnteresseerde partijen

Contactinformatie

Fontys Hogeschool Eindhoven

Johan Vlugter
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0877-875454

Jan Bernards
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 088-5074280

Consortiumleden