Innovatie dagbehandeling in de jeugdzorg

Status
Beƫindigd
Startdatum
1 juni 2008
Einddatum
1 juni 2010
Thema's
Jeugdzorg, Gedrag en Maatschappij

Aanleiding
Voor de behandeling van kinderen en jongeren met ernstige en complexe gedrags- en opvoedingsproblemen geldt een reeks uitgangspunten. Ten eerste hebben deze groep meer baat met een benadering die zich richt op hun ontwikkelingsopgaven. Ten tweede moet de behandeling hen concreet voorbereiden op de toekomstige leefsituatie. Als derde uitgangspunt voor de behandeling geldt dat deze de sterke kanten van de jeugdigen en hun omgeving benut en activeert. En vierde uitgangspunt stelt dat de behandeling de maatschappelijke participatie van jeugdigen moet vergroten door veel aandacht te besteden aan onderwijsdeelname en/of beroepsvoorbereiding. Voor de jeugdzorginstellingen en professionals hebben deze uitgangspunten vergaande consequenties.

De nadruk op het belang van de leefgroep in de jeugdzorginstelling wordt ingeruild voor outreachend werken: hulpverlenen in het gezin, het onderwijs en de vrijetijdssituatie. De instellingen moeten hulpverleningsplannen individualiseren en maatwerk leveren voor de hulpvragen en ondersteuningsbehoeften van het individu en zijn omgeving. In deze benadering lijkt er geen plaats meer te zijn voor een opsplitsing van de hulpverlening over verschillende professionals, namelijk de groepsopvoeder die werkt met de jongeren in de leefgroep en de maatschappelijk werker die de hulpverlening aan ouders en gezin uitvoert. In de beoogde nieuwe methodiek werkt de hulpverlener generalistisch en is hij/zij actief op alle relevante terreinen. Dit impliceert een omslag in werkwijzen en organisatie van de hulpverlening.

Doelstelling
Deze andere wijze van werken wordt in Nederland niet of nauwelijks in de dagbehandeling gepraktiseerd. Buiten onze grenzen, vooral in de Verenigde Staten, zijn positieve ervaringen opgedaan met deze vorm van hulpverlening. Inzet van het RAAK-project 'Innovatie dagbehandeling jeugdzorg, Hogeschool INHOLLAND' is om een nieuwe, effectieve methodiek voor de dagbehandeling te ontwikkelen. Deze methodiek zal worden beproefd in nauwe samenwerking met een aantal partijen: professionals in de dagbehandeling van jeugdzorginstelling Flexus in Rotterdam, studenten, docenten en onderzoekers van Hogeschool INHOLLAND, het Nederlands Jeugdinstituut, en regionale samenwerkingspartners (waaronder de jeugdzorginstellingen Jeugdplein en Stek in Rotterdam).

Resultaat
Nader beschrijven.

Contactinformatie

Hogeschool Inholland Rotterdam

Josien Hofs
Programmaleider

Joke Snippe
Contactpersoon

Dolf van Veen
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: (020) 495 11 11

Consortiumleden