Innovatiecluster Aquacultuur

Status
Beëindigd
Startdatum
1 januari 2006
Einddatum
31 december 2006
Thema's
Landbouw, Natuur en Milieu, Proces- en Voedselindustrie

De provincie Zeeland wil zich profileren als de aquacultuur-provincie van Nederland en zet nadrukkelijk in op het stimuleren van een duurzame bedrijvigheid voor de aquacultuur. Zeeland moet de aquacultuur-provincie van Nederland worden, een proeftuin en kenniscentrum op het gebied van aquacultuur en de plek waar innovatieve ondernemers op ruimte en faciliteiten kunnen rekenen. Het Zeeuwse Kennisaccoord dat de drie Zeeuwse O's (Overheid, Onderwijs en Ondernemers) in 2006 sloten om de economische ontwikkeling in Zeeland te stimuleren kent vijf focusgebieden waaronder kusttoerisme (in combinatie met cultuur, zorg en visserij), watermanagement (waterwering, drinkwaterwinning, waterzuivering, industriewater), en aquacultuur (viskweek, schaal-en schelpdieren, alg, wieren, etc).
In het Innovatiecluster werken 16 MKB-bedrijven uit de sector aquacultuur samen met de Hogeschool Zeeland, Syntens en andere kennisleveranciers aan product- en procesinnovaties in de Zeeuwse aquacultuur. Voor het RAAK-project gaat het consortium met vier vraaggestuurde innovatieprojecten aan de slag die nauw aansluiten bij de regionale speerpunten:
. Kenniscirculatie aquacultuur tussen ondernemers en Hogeschool
. Nieuwe technieken bij de kweek van mosselen
. Nichemarketing in de aquacultuur
. Koppelen van aquacultuurteelten
Het consortium wil met haar innovatieprogramma het aantal duurzame relaties tussen MKB-bedrijven en de Hogeschool Zeeland voor de vijf focusgebieden gezamenlijk uitbreiden van ca 25 in 2005, tot ca. 400 in 2010. Voor de sector aquacultuur wil het consortium het aantal duurzame relaties van MKB-bedrijven met de Hogeschool Zeeland in die periode verdrievoudigen tot ca. 50.
Het RAAK programma is uitgevoerd in de periode 1 januari tot 31 december 2006. Op diverse terreinen zijn innovaties op gang gekomen. Bijvoorbeeld kweek van schelpdieren, de initiatieven tot geschakelde teelten (zagers en zeekraal).

Contactinformatie

HZ University of Applied Sciences

Anja de Groene
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0118-489224