Innovatiecluster Wooneconomie

Status
Beëindigd
Startdatum
1 januari 2006
Einddatum
31 december 2006
Thema's
Volkshuisvesting, Bouw en Ruimtelijke Ordening

De economische ontwikkeling van Zeeland blijft achter bij de rest van Nederland. In 2006 hebben de drie Zeeuwse O's (Overheid, Onderwijs en Ondernemers) het Akkoord Zeeuwse Kenniseconomie gesloten om de krachten te bundelen. Het akkoord vermeldt drie doelen:

• de verhoging van de kwalificaties van de Zeeuwse studenten en de Zeeuwse beroepsbevolking
• de verbetering van de kennisuitwisseling tussen ondernemers, overheid en onderwijs
• de versterking van de innovatiekracht van het Zeeuwse bedrijfsleven.

De doelen zijn doorvertaald naar negentien projecten waaronder Innovatieve Product Markt Combinaties. Hieruit is het Raakproject Innovatiecluster wooneconomie voortgekomen. In dit project worden belangrijke innovaties gerealiseerd door samenwerking van 28 bouwbedrijven met de Hogeschool Zeeland. Het betreft bouwprocesinnovaties, duurzaam bouwen en toepassing van ICT.
Voor uitvoering van het project "wooneconomie" leven er bij de 28 betrokken bouwondernemers een aantal specifieke innovatievragen. Deze hangen samen met "het nieuwe bouwen, een innovatieve benadering van het bouwproces dat moet leiden tot meer kwaliteit voor eindgebruikers en de maatschappij en een betere concurrentiepositie en betere rendementen voor de ondernemers. De vragen betreffen:
- Procesinnovatie: ontwikkelen van een optimale publiek private samenwerkingsvorm en het toepassen van integraal ontwerpen als nieuw ontwerpconcept
- Technologische innovatie: het toepassen van nieuwe technologische concepten op het gebied van duurzaam bouwen en de inzet van ICT- en aan ICT-gerelateerde technologie

Na het onderzoek staan de aannemers nu op het punt om samen met de andere ketenpartners te starten met het eerste concrete bouwproject waarin het concept wordt toegepast. De Hogeschool Zeeland beschikt over actuele kennis op deze gebieden en kan, in samenwerking met de opdrachtgever, Syntens en andere kennisleveranciers een belangrijke bijdrage leveren aan het verhogen van de competenties van de mkb-bedrijven en het helpen realiseren van concrete innovaties.

Contactinformatie

HZ University of Applied Sciences

Wim Brouwer
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0118-48 92 57

Netwerk- en projectleden