Innovatiekring Wooneconomie 2

Status
Beëindigd
Startdatum
1 december 2007
Einddatum
1 december 2009
Thema's
Volkshuisvesting, Bouw en Ruimtelijke Ordening

In het project “Innovatiecluster Wooneconomie” is een aantal oplossingen onderzocht en beoordeeld. Die oplossingen hadden betrekking op problemen op de 4 gebieden Publiek Private samenwerking, Duurzaam Wonen, Domotica en Integraal Ontwerpen. Het is gebleken dat het Integraal Ontwerpen de basis is van de product en procesinnovatie. Op dat gebied is nu wel duidelijk wát de bedrijven moeten doen: informatie van het bouwplan integreren voor de verschillende ketenpartners en voor verschillende activiteiten (opstellen offertes, werkvoorbereiding, uitvoering bouw, …). De aannemers hebben echter aangegeven dat ze moeite hebben met hoé dat uit te voeren. Daarvoor hebben ze de hulp ingeroepen van Hogeschool Zeeland en Syntens. Los van Woon Economie 1 is ook een aantal overige ketenpartners naar Syntens gekomen met vragen over het beperken van communicatieverliezen. Deze bedrijven zullen ook een plaats hebben in dit project.

De theorie van het integraal ontwerpen is duidelijk voor de aannemers, maar er zijn nog onzekerheden over het succes op kleinschalige projecten. Daarnaast kunnen ook andere ketenpartners die willen vernieuwen in dit project kennis en ervaring opdoen. Tenslotte is dit project erop gericht om de kennis praktisch in te vullen en uit te voeren (didactisch spreken we van het opbouwen van competenties).

Concreet wordt er een pilot uitgevoerd, namelijk het ontwerp en de bouw van woningen en wel op de methode van het integraal ontwerpen met een centrale informatiebeheer. Er is bij de projectpartners en de in te huren externe deskundigen voldoende kennis en ervaring aanwezig over het op deze manier organiseren van een ontwerp- en bouwproces. Het meewerken aan de pilot en het verder ontwikkelen van de methode voor kleinschalige projecten zal een positief gevolg hebben voor de disseminatie en het op kunnen pakken van de methode door het regionale bedrijfsleven.

Contactinformatie

HZ University of Applied Sciences

Willem Haak
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0118-489289