Ketenafhankelijkheid verkleinen door innovatie

Status
Beëindigd
Startdatum
1 september 2009
Einddatum
1 september 2011
Thema's
Proces- en Voedselindustrie, Maakindustrie

Aanleiding
De metalelectro en machinebouw sector in de regio Zuidoost Brabant telt circa 2.000 bedrijven. Een deel ervan heeft aangegeven een grote afhankelijkheid van een beperkt aantal klanten te ervaren. Zij zien dit als bottleneck voor verdere continuïteit en groei. Zij hebben behoefte aan strategie om de afhankelijkheid te verminderen en de techniek naar een hoger niveau te tillen. Deze bedrijven stellen daartoe zelfstandig niet in staat te zijn door gebrek aan kennis, kunde en capaciteit. Een extra aanleiding is de huidige laagconjunctuur die het bestaan van genoemde afhankelijkheid extra schrijnend maakt, waardoor een substantieel gedeelte van de omzet bij deze bedrijven plotseling verdwijnt en de continuïteit binnen enkele weken direct in gevaar brengt. OEM’ers nemen de activiteiten zelf over. Deze noodkreet is door de zeventien pilot-bedrijven uit dit RAAK-project meerdere malen geuit.

Doelstellingen
Centrale doelstelling van dit RAAK-mkb project is het ontwikkelen van de strategie voor het versterken van zowel de externe positie als de interne positie door het verminderen van de afhankelijkheid in de keten.
Doel binnen Fontys is het opbouwen van het MKB-Centrum als expertisecentrum naar het mkb. Dit Fontys MKB-Centrum zal kennis ook gaan gebruiken voor het opzetten van modules of een minor door het lectoraat. Bovendien heeft het centrum als doel het opnemen van de kennis in het curriculum van Fontys Hogeschool Bedrijfsmanagement en Techniek voor huidige studenten. Afgeleid doel is de methodiek die toegepast zal worden in het project ter beschikking te stellen aan bedrijven buiten de ruim zestig bedrijven die deelnemen, zowel binnen de metalectro- en machinebouw als ook naar andere branches.
Voor FHBMT geldt als doel het bereiken van een betere relatie met de regionale maakindustrie en het verrijken van het onderwijs met actuele thema’s, waardoor studenten beter toegerust zijn voor de veranderende eisen van een veranderende markt. Daarnaast zal door de aanpassing van de methodiek voor andere sectoren hier ook een netwerk gaan ontstaan waarin kennis wordt gedeeld.

Beoogde resultaten
Door de opgedane ervaring met de toepassing met de methode ontstaat een kennisgroei en specialisatie op dit thema waaruit de Fontys Hogeschool Bedrijfsmanagement en Techniek weer kan verder bouwen. De deelnemende bedrijven, docenten/adviseurs en Fontys Hogeschool krijgen door dit project een beter inzicht in de methoden om de ketenafhankelijkheid van bedrijven te verkleinen. Ook ontstaat door de uitwisseling van ervaringen van de deelnemende bedrijven en de docenten/adviseurs een hoger kennisniveau bij bedrijven en docenten/adviseurs. Verder zal de opgedane kennis worden uitgedragen naar bedrijfsverenigingen, wetenschap en hogescholen. Fontys Hogeschool Techniek en Bedrijfsmanagement zal de opgedane kennis opnemen in de minor “Bedrijfsmanagement en Techniek”. De kennis zal opgenomen worden in stage- en afstudeerprojecten van studenten. De docenten/adviseurs passen de kennis toe in het curriculum op hun vakgebied.

Contactinformatie

Fontys Hogeschool Eindhoven

Johan Vlugter
Contactpersoon
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0877-875454

Frank van der Chijs
Programmaleider
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 0877 871 261

Consortiumleden